Highway to hell

In Albanië hebben we de weg naar Theth gereden, 18 kilometer smal, hobbelig en diepe afgronden. Alleen geschikt voor 4wheeldrives of andere robuuste voertuigen zoals onze limoe. Een impressie van deze tocht zie je in dit filmpje

 

Posted in Albanië 2016 | Reacties staat uit voor Highway to hell

Brac en Bol

Het eiland Brac is vooral bekend om zijn natuurlijke baai van witte kiezels die in alle brochures van Kroatië te vinden is. Niet dat wij dit wisten, maar al lezende op de boot naar Brac kwamen wij daar achter. Dat zal dus wel heel erg druk worden. De boot op was wel een hilariteit. Er passen zo’ n 25 auto’s op en wij konden nog net mee. Alleen de laatste auto’s moeten achteruitrijdend de boot op. In het haventje van Budina is dit een voorstelling die door veel mensen wordt bekeken. Anne mag het ook proberen en doet dat prima. Omdat het een bewolkte dag is zijn de strandgangers allemaal in het dorp te vinden dus publiek genoeg.Omdat het hier wel heel erg toeristisch is, gaan we naar een camping bij een klooster. Helaas deze bestaat niet meer, dus dan toch maar in Bol aan het zoeken. We komen oo een mooi plekje te staan naast camping Mario. 


Ook hier weer een grappige combinatie van auto en kamperen, je moet wel rustig blijven liggen ‘ s nachtsBol is wel een heel mooi dorpje. Het dorpje is nog redelijk autentiek gebleven, de boulevard is buiten het dorp aangelegd richting het witte kiezelstrand, mooie bomen en hotels zodat wij vanaf onze kampeerplek prima naar het dorp kunnen fietsen. Er komen ook veel dagjesmensen uit Split  die ruim 1,5 varen om hier te komen.


‘ s Avonds op onze laatste avond nog heerlijk gegeten en gedronken in de haven van Bol.
Café YOLO herinnert ons er weer even aan dat je nu moet genieten. Dat doen wij zeker, later is nu! De volgende ochtend de hele vroege boot  vanuit Supetar naar Split en zien dan de zon  opkomen.Dan weer naar huis. Helaas hebben we wel pech onderweg, maar een Mercedes garage is gelukkig altijd te vinden.Na 4 weken weer thuis en dat is dan ook weer prima. Wij hebben het super mooi gehad.

Posted in Albanië 2016 | Reacties staat uit voor Brac en Bol

Giroklaster en Blue Eye.

Onderweg naar toch weer een beetje een Noordelijke route, komen we langs Giroklaster. Deze plaats is bekend omdat Enver Hoxa er vandaan komt en omdat de plaats nog veel mooie statige huizen heeft. Dit is bijzonder omdat inAlbanie in het kader van de vooruitgang juist dit soort karakteristieke woningen of gebouwen worden plat gewalst. Het doet ons een beetje denken aan de woningen in Appingedam. Die met de hangende keukens boven het Damsterdiep. Inderdaad mooie binnenstad, maar ook hier veel vergane glorie en wij vinden het wat overtrokken  t.o.v. de informatie die wij hebben gelezen. Onderweg van Düres naar Giroklaster komen we langs een bijzondere spot. De Blue Eye. Dit is een waterbron, die wel 45 meter diep is en veel water naar boven laat borrelen. Als je in de bron kijkt lijkt het op een oog met een diepblauwe iris met aan de randen lichtblauw. Heel mooi en vooral ook de ligging, in een bosrijk gebied waar ontzettend veel libelles en vlinders te vinden zijn. Moeilijk om op de foto te krijgen, maar het is echt prachtig.


We willen naar het eiland Brac, maar dat kunnen we niet halen dus logeren we een nachtje op een voor ons bekende camping ten zuiden van Dubrovnik, Camp Kate. De camping heeft t.o.v. vorig jaar vernieuwd sanitaire( dat mocht ook wel) en we gaan heerlijk eten beneden in de baai. Zo’ n 80 treeën naar beneden, maar wat een aantal wijntjes en een voed maal is naar boven lopen net even lastiger, maar we halen ons bedje en slapen heerlijk.

Posted in Albanië 2016 | Reacties staat uit voor Giroklaster en Blue Eye.

Overnachtingsplaatsen Albanië 2016

Schermafdruk van overnachtingsplaatsen albanie 2016

Net terug is hier een overzicht in google maps van onze overnachtingsplaatsen tijden onze reis naar Albanië.

Meer verhalen, foto’s en filmpjes volgen.

Posted in Albanië 2016 | Reacties staat uit voor Overnachtingsplaatsen Albanië 2016

Pa Emer klein paradijsje

Omdat we het toch wel heel leuk vonden om nog een paar dagen aan zee te staan, gaan we naar Pa Emer. Een prachtige camping ten zuiden van Düres. We zijn er al eens eerder geweest, en  het is een super mooie plek. We doen er eigenlijk miet veel meer dan zwemmen, lezen, af en toe een dutje. Drie dagen zijn we daar en de plaatjes zeggen denk ik genoeg.​​

Elke dag komen er een moeder en dochter langs, elk met een kruiwagen vol groente en fruit. Alleen al voor de moeite is het leuk om iets te kopen. Heerlijk vers en zeker biologisch, alles komt uit eigen tuin.Posted in Uncategorized | Reacties staat uit voor Pa Emer klein paradijsje

Butrint een klassieker

Vandaag vroeg op pad naar Butrint waar je de klassieke oudheid uit de grond ziet komen. De weg ernaar toe zou maar 6 km zijn dus wij op de fiets. Helaas nogal heuvelachtig dus dat is niet te doen. Anne terug om de auto te halen,hij pikt mij onderweg op met de fiets. Dan komt Anne er achter dat hij zijn cameratas op de camping heeft staan, dus weer terug naar de camping. Ik koop in  het dorpje wat broodjes. Als ik de bakker uitkom, spreekt een man mij aan met goedemorgen! Ik groet hem terug alleen blijkt het en Griek van Korfoe te zijn die een dagje in Ksamil is. Zijn dochter is dierenarts in Amsterdam en hij zag me uit een Nedelandse auto stappen. Even leuk gesproken over  onze hoofdstad. Dan snel de andere boodschappen. Ondertussen is Anne terug maar kan me niet vinden. Een Griek spreekt hem aan en zegt dat ik die kant ben op gelopen en dat hij maar boft met zo’ n leuke vrouw. Anne snapt er helemaal niks van en belt mij op waar ik uithang. Uiteindelijk 1,5 uur na vertrek komen we in Butrint aan. Er is weinig parkeer ruimte en onze bus neemt toch wat plaats in. We zetten hem keurig achter een werken an de weg bus, dat mag niet. Ik snel naar buiten en om in mij. beste Albanees lukt het om te blijven staan, het bord wordt even verzet. 


Butrint zelf is prachtig, de temperaturen lopen flink op maar de route langs de opgravingen zijn heerlijk beschut door bomen. We drinken erg veel water anders is het niet te doen. Veel zaken liggen nog onder de grond, want helaas is er niet veel geld voor. Je kunt er rustig over 5 jaar weer naar toe want dan is er vast weer meertje zoen. Een schatkmEr voor iedere archeoloog.


Posted in Uncategorized | Reacties staat uit voor Butrint een klassieker

Ksamil 

Op een camping in Ksamil worden we  vriendelijk ontvangen door Linda en Alexander, beiden leraar en als hobby hebben ze een camping bij hun huis. Hun oude moeder woont bij hen in en hun kinderen studeren. Prachtig hoe zij dit doen, Inderdaad is het fijn verblijven op Ksmail Caravan Camping, Londa loopt als een volleerde toilet juffrouw gelijk met een doekje en geurtje de wc in als jij er iets hebt achtergelaten. Daarnaast valt op dat er veel   bijzondere voertuigen op deze camping staan.

Deze truck is van een Duits stel, die ons begroten met Moin, die komen dus uit Nrd Duitsland.


Deze groene truck is van twee ‘ diciplelen’ die het christelijke geloof willen brengen in Albanie. De beide mannen hebben een baard en sandalen, maar ook een bierbuik en korte broek. Bruno en Tom.


Deze Sloweense bus doet mij denken aan onze eigen ribbeltjesbus in ons schuurtje, wat kan het mooi worden als hij helemaal af is.

Alexander heeft op het dak van zijn huis een roofcamping gemaakt. Super gaaf. Prima ontvangst met heerlijke ijskoffie, alweer iets wat Anne nog nooit heeft gedronken(!), op een plekje in de schaduw. Deze mensen zijn super gastvrij en behandelen je als gast. Heel bijzonder. Het dorpje zelf is niet zo bijzonder, op een folkloristisch beeld na waar je goed kunt zien dat Griekenland op zo’n 30 km ligt.Omdat mijn haar wat te veel zon heeft gezien, ga ik eens kijken naar een kapper. Bij en hotel is een Frizerie, met behelpt van de receptioniste van het hotel wordt duidelijk wat ik graag wil. Dan overgeleverd aan de kapster. Uit de handelingen die ze doet heb ik er veel vertrouwen in. Wordt keurig gedaan en dat ’s avonds om half 10. Niks geen afspraak of reserveren, ze zijn open tot 23.00 uur dus het kan gelijk. Het bedrag voor dit experiment 10 euro. 

Posted in Albanië 2016 | Reacties staat uit voor Ksamil 

Llogara-Pass, Porto Palermo

Vanuit Vlorë nog verder naarmate Zuiden van Albanië maar dan moeten we eerste over de LLogarapas. Een schitterende route door de gelijknamige nationaal park met veel haarspeldbochten. Echt mooi om te ” touren” zoals we dat vroeg op zondag deden. Prachtige vergezichten en de plaatselijke bevolking staat aan de kant met bijzondere bouwsels waar honing wordt aangeboden. Het is blijkbaar een mooie dag voor deze pas want we komen een aantal groepen motoren met berijders die in vol ornaat de pas slechten. Wij hebben er passende muziek bij in de auto, onderaan de pas zijn een aantal strandjes in oprichting. Strand ligt er natuurlijk al maar er komen nu allerlei tentjes die stoelen verhuren en koffie verkopen. Eerst maar even een bakkie. Zo te zien wordt hier ’s avonds gefeest, grote witte tenten met podia en geen geluidsoverlast want hier wonen geen mensen. 


Na de pas blijft het klimmen en dalen met mooie dorpje die steeds meer Grieks aandoen, witte huisjes, en orthodox Griekse kerkjes. Net voor Porto Palermo, waar je de burcht van Ali Passcha kan bekijken ligt nog een haventje. 


Hier is een onderzeeboot bunker en zijn wellicht nog wat mariniers aanwezig, ook om de smokkel met Italië tegen te gaan. Het heeft een hoog James Bond gehalte en we spreken af als er een afslag is ,we toch proberen er dichterbij te komen. Die afslag komt, en na de weg naar Theti is alles berijdbaar dus ook dit pad. We hobbelen naar beneden en zien na 50 meter een stalen hek. Ik er uit om te kijken of dit hek ook open kan. Dat kan dus niet, keren kan ook niet dus dat wordt achtertuin rijden. Ai dat is niet fijn. Ik blijf bij het hek staan en daar komt een marinier in matrozenpak en met een wapen op zijn rug. Tsja, wat doen je dan. Ik goor mijn charmes in de strijd en vraag in het Engels dat we hier vast niet naar binnen kunnen. Hij wijst op een bord achter het hek waarop staat ook in het Engels dat het militaire terrein is. Ik vraag of we toch even naar binnen mogen om te keren met de auto. Hij opent de hekken en zo kunnen we gelukkig redelijk eenvoudig terugrijden naar de weg. 

In Porto Palermo zelf is het eigenlijk allemaal vergane glorie. De paar huizen, winkeltjes en een kerkje staan er belabberd bij. Wel heeft iemand er nu hippe strandbedden met een luifel neergezet dus dat trekt wel publiek. We gaan omhoog om het kasteel van Ali Passcha te bekijken. Mooie burcht waar gelukkig niet alles is weggeretoucheerd. Samen met ons komt er ook een bruidspaar die hier hun foto’s en film maken. Zoals ieder dorp zijn vaste bruidsfoto plekjes heeft. De bruid op hakken van 10 cm de berg op in de hitte met een beste kaag make-up. Je moet wat over hebben voor de pictures.

Posted in Albanië 2016 | Reacties staat uit voor Llogara-Pass, Porto Palermo

Shkoder via Krujë naar Vlorë


Na de avonturenfilm de Alpen nu graag wat anders. Na een dagje, relaxen en het waseen en drogen van onze kleren heerlijk uit eten geweest,min restaurant Llegenda. Super vis gegeten in een hele mooie tuin naast onze camping. Je kunt écht boffen met je buren. Ons doel is om vandaag rt Vlorë te rijden. Maar we gaan eerst Kruje verkennen, dat ligt min of meer op onze route. De grote held van Albanië is Skanderbeg die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen de Ottomanen en een grondlegger werd van Albanië. Krujë kent een oud centrum waar het kasteel, en een Bektashi teqe te bewonderen zijn. 

Een teqe is een heilige plaats voor bezoekers om elkaar te spreken. Je moet je schoenen wel uit doen, dus wat dat betreft lijkt het op een moskee, alleen worden er geen diensten gehouden. 

Na een korte blijk op Skanderbeg op een groot paard gaan wij richting het zuiden.


Vlorë stond in de jaren 80 en 90 bekend om zijn wapen- en drugshandel. Een korte vaarroute tussen Vlorë en Italië wat concurrerende gangs en het werd een no go area. In 3 op reis van 2015 bezoekt Dennis ook Albanië en ook Vlorë . Er is een nieuwe burgemeester die alles anders wil en dus de hele stad op de kop zet. Hij ziet het toerisme als grootste kans dus de hele kust moet worden omgebouwd met winkels, restaurants en hotels. We hebben het nu gezien, echt waar je wil er nog niet dood gevonden worden. Alles is kitsch en van geen smaak. Daarnaast is er nog weinig echt af. Op het strand van Vlorë liggen de kabels nog open, terrassen en de boulevard moet nog worden afgemaakt, en alles beton. Super jammer, want de kust zelf is prachtig. Wij zijn snel doorgereden naar het zuiden vonden een prachtige camper stop, aan het water, met prima schone voorzieningen. Hier heerlijk een paar dagen gestaan, lekkeren, zwemmen. 


Posted in Albanië 2016 | Reacties staat uit voor Shkoder via Krujë naar Vlorë

Off the road in de Albanese Alpen, Theti.

Vorig jaar wilden we al eens richting de Albanese Alpen, maar er werd voor gewaarschuwd dat de wegen wel heel erg slecht zijn. Vooral als het heeft geregend kunnen er wel eens wat stenen verschuiven. Nu was het de weken voor wij in de buurt zijn wel droog, dus moesten we het maar eens proberen, Anne gaat als een volwaardige coureur achter het stuur. Vooraf afgesproken dat als het te eng is we gewoon terug gaan. De weg er naar toe leidt ons door prachtige natuur, ligt glooiend en veel boerderijtjes, en bijenkasten, en vooral veel,loslopend vee.

Prachtige nieuwe weg dus wij hebben het nog over een appeltje- eitje  route, tot we opeens op gravel rijden. Prachtige bergen, een zonovergoten berghut waarbij wat kunt drinken en dan maar gaan. We rijden op een pas met stene, kuilen en toch ook nog wat plassen water . Links een berg, vaak overhangend gesteente, waarbij je met een hoge  bus dus ook mee moet oppassen die niet te raken. Aan de rechterkant de diepte, en daar zit ik. Na 100 meter wil ik al wel terug, maar keren is ONMOGELIJK. Moet echt mijn best doen niet in paniek te raken. Een tegenligger maak het feest compleet. Anne moet nu achteruit rijden bij  een rotswand en een afgrond. Ik stap uit. Achter ons stopt een auto die nu ook niet verder kan. Wie moet nu terugrijden? De tegenligger geeft aan dat hij een heel eind terug moet en dat wij het dus moeten doen.Anne gaat rakelings langs de rots want het ravijn is nog vervelender. De Albanees stapt in onze auto hij rijdt dit stuk bijna elke dag, je moet hem maar gelijk geloven. Ook zegt hij nog dat hij ambulance chauffeur is, wij zijn in goede handen. Nadat iedereen weer door kan, rijden we 18 km over dit soort paden om uiteindelijk Theti te bereiken. Een geïsoleerde gemeenschap, ja logisch, waar de huizen jog precies O in als vroeger. Houten pannen op de daken en vooral ook veel ingestorte panden. Je kunt er prachtig wandelen. Toen we er eindelijk waren barste het noodweer los,monster en heel veel regen. In het dal met om  je heen alleen bergen en maar één weg terug wil ik het liefste maar één ding terug naar de bewoonde wereld. Vooral de regen bevalt mij niks en ik moet alleen al denken aan verschuivingen en glijpartijen. Met ons zware auto houd je er niks aan. Dus weer in de auto en dezelfde weg terug. Anne doet het geweldig qua rijden en je merkt dat off road rijden gewoon oefenen is, maar langs een ravijn oefenen is voor mij niet de beste methode.Geen foto’s van onderweg ik heb er gewoon geen tijd voor gehad. Er komt nog een filmpje. Anne had een camera voor op het stuur gezet. Voor mij dit nooit weer. Toen we terug waten bij de berghut konden we daar wel overnachten, na een biertje of twee weer de oude. Het is er prachtig maar ik rij er niet zo maar weer naar toe..


Posted in Albanië 2016 | Reacties staat uit voor Off the road in de Albanese Alpen, Theti.