Haapsalu

20130729-163255.jpg
Je hebt altijd leuke verrassingen als je op reis bent. Zo’n verrassing is Haapsalu, een klein stadje in het Noordwesten van Estland. Het heeft al een lange geschiedenis, want in 1270 is er voor het eerst een bisschop geïnstalleerd. Die had niet alleen kerkelijke macht, maar ook politieke. De prachtige kerk is dan ook onderdeel van een grote burcht. Dat was in die tijd een mannenbolwerk, vrouwen mochten er geen voet over de drempel zetten. Toen de koning van Zweden langskwam en zijn vrouw meebracht, hadden ze een probleem. Ze mocht geen voet over de drempel zetten, maar ze konden haar ook niet buiten laten staan. De oplossing was een draagstoel, waarmee ze over de drempel is gedragen.
Het kasteel en de dom zijn mooi bewaard gebleven en voor het eerst bezoeken we een museum dat echt interesse heeft in de bezoeker. Er zijn geluiden, lichteffecten en goede informatie die ook nog eens leuk wordt gebracht. Er is ook een romantisch verhaal over een verliefde monnik die zijn liefje binnen smokkelde. Lees daarover meer op sabnet.

20130729-163343.jpg
Na het bezoek aan de burcht wandelen we naar de promenade waar ons een tweede verrassing wacht. Een prachtig houten restaurant aan zee, ergens uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Helemaal authentiek, inclusief meubilair, kleuren en personeel. We hebben er ook nog eens heerlijk geluncht.
Je kunt nu echt merken dat we veel noordelijker zijn. Het licht is anders, mooier. Je loopt rond in een zomers Scandinavisch schilderij, met lichtgrijsblauw water, plukken wolken en een zomers groen bos op de achtergrond. Eigenlijk hoeven we morgen helemaal niet naar het museum voor moderne kunst in Talinn, we lopen er nu al in rond.