Talinn

20130730-180753.jpg
Gisteravond lekker in de sauna op de camping. Daarvoor even een kwartiertjes skypen met Hidde. Wat is dat toch een leuke uitvinding. Wij zitten op het stoeltje met de beste internetontvangst van de camping en Hidde in Kollum en we kunnen elkaar zien en horen. Terug lopend naar de bus, begint het te regenen. Dan is een luifel toch weer lekker handig, want koud is het niet. Vanochtend naar Tallinn, een vlotte reis en een olympische overnachtingsplaats in de jachthaven. Hier zijn ooit de zeilwedstrijden voor de zomerspelen gehouden. Het oude Olympisch dorp is nu hotel. Wij staan op een parkeerterrein bij de jachthaven. Prima plek, vriendelijke mensen en alle voorzieningen aanwezig.
We gaan op onze fietsjes de stad in. Doel is de middeleeuwse oude stad. Die is inderdaad prachtig, maar ze hadden net vijf cruiseschepen met toeristen losgelaten. Die werden hartelijk verwelkomd door de plaatselijke middenstand, die en passant de prijzen hadden verdriedubbeld. Een pilsje koste opeens 4,50 euro.
Op naar de kunstmusea van Tallinn. Het eerste ligt midden in een prachtig park. Het is het oude slot van een een of andere graaf. Er is een tijdelijke tentoonstelling van de Finse periode van Repin. Hij heeft in Finland de sociëteit dertig schilderijen cadeau gedaan als dank voor de hartelijke ontvangst in dat land. Deze collectie was nu te bezichtigen. Mooie portretten en leuke schetsen, o.a. van de trekschuiten op de Wolga waar we de latere schilderijen van in Groningen hebben gezien.

20130730-210327.jpgMorgen naar het Kuumu, museum voor hedendaagse kunst. Daarna richting Russische grens. Kamperen op de binnenplaats van het gereserveerde hotel in st. Petersburg gaat niet meer lukken. Anastasia mailt dat een grote groep alle plaatsen bezet gaat houden. Op ons parkeerterrein zien we ook een grote groep Duitsers met enorme campers van het merk Concorde. Ze zijn als groep op reis langs de Baltische staten. Nee, ze gaan niet naar Sankt Petersburg vertelt me een Womo-reisiger. Zijn wij ook met een groep, vraagt hij? Nee. We zijn met z’n tweeën is mijn antwoord. Dat lijkt deze meneer een heel avontuur, hij is gelukkig met een groep.
Vanavond weer wat regen op de camperplaats. De plaatselijke zwervers drinken vrolijk door, nu met capuchon. Later gaan ze met hun biertjes onder een boom zitten. Wij eten buiten onder de regenluifel.