Hermitage

image
Vandaag dus naar de Hermitage. Wat een belevenis. Eerst met de bus van de voorstad Petershof waar we op de ‘camping’ zitten naar het centrum. Daar overstappen op de metro en uitstappen bij Nevsky Prospekt, het centrum van St. Petersburg. Je kijkt direct je ogen uit. Het is één groot openlucht museum op XXXL formaat. Daartussen racen de Russen in allerlei voertuigen zesbaans door het centrum. Veel van die voertuigen kosten bij ons minimaal een ton in euros, dat zijn giga veel roebels.
Het regent vandaag in St. Petersburg, maar de temperatuur is prima. Het stoom komt ons dan ook al snel uit de oren. Vooral in de metro en in het museum is het extreem warm.
Op het grote plein voor de Hermitage is een soort demonstratie aan de gang. Allemaal jonge mannen met blauwe baretten zijn ergens blij mee en vieren dat luidruchtig met vlaggen en luidsprekers. Ze vertrekken in een lawaaierige optocht, maar we zien ze de rest van de middag in kleine groepjes steeds terug. De ME is paraat.

20130802-220046.jpg
Dan de Hermitage. We hebben inderdaad er heel erg goed aan gedaan om vooraf via internet kaartjes te kopen. Er staat toch een rij. En wij mogen er gewoon rechts voorbij. Heerlijk gevoel. Binnen is het ontzettend druk, met name in het café. We scoren wat drinken en een broodje en een zitplaats.
Dan het museum. Het is allemaal pracht en praal en ontzettend groot. We gaan eerst maar naar de Franse afdeling. Het is even zoeken, want liften hebben weer andere verdiepingen dan de plattegrond, maar we vinden de enorme verzameling Monet, Manet, Renoir, Gaugin, Matisse, enzovoort. Geweldig. Ook Van Dongen en Van Gogh horen bij deze Fransen. Tussen de tentoonstellingen door zijn er kleine winkeltjes met o.a. Gecertificeerde prints op canvas. Wij kopen een ‘echte’ Matisse.
Onze eigen temperatuur is ondertussen behoorlijk gestegen. We gaan dus maar even naar buiten, naar het water om af te koelen. Daarna via de Nevsky Prospect terug naar de metro. Onderweg nog even een glaasje in het zogenaamde Hollandse huis, waar een bibliotheek in zat en nu een café. Er is ook een uitstekende internetverbinding. Kan ik eindelijk de blog van gisteren plaatsen.