Veel

20130803-214204.jpg
Bij Sint Petersburg moet je maar denken aan veel. Er zijn veel mensen, veel auto’s, veel torenflats, veel prachtige en enorme oude gebouwen en veel musea. Ook de Ermitage is veel. Alles wat je maar kunt bedenken heeft Catharina de Grote verzameld. Kunst, oudheden, meubels, zilver, goud, enzovoort. Wij hadden dan ook kaartjes voor twee dagen. Vandaag dus weer de rij passeren en naar binnen. Gelukkig waren we vroeg en was het daardoor nog rustig. Omdat het onmogelijk is alles te bekijken hadden we voor vandaag een route uitgestippeld langs de Mongoolse en Kaukasische oudheden, Russische verzamelingen en Hollandse meesters. Griekse, Romeinse en Egyptische oudheden kennen we natuurlijk wel van Europese musea, maar ook hier is genoeg. Daarom kozen we voor het Aziatische deel van de wereld, want dat kennen we niet. Echt heel mooi om te zien. Vaak goed bewaard, ook kleding en leer van ver voor onze jaartelling. Hele mooie beeldjes van vrouwen en dieren die al heel lang geleden heel knap gemaakt zijn. De Mongolen maakten al heel vroeg prachtige versieringen voor hun paarden en kleding voor zichzelf.
Het Russisch deel is een en al pracht en praal. Allemaal ingelegd hout, zilver en goud. Daarna naar de Hollandse meesters. Zalen vol, waarbij Rembrand natuurlijk de hoofdmoot vormt. Er hangen heel wat schilderijen van deze Hollandse meester en deze trokken ook drommen toeristen. Dit in tegenstelling tot de afdeling Mongoolse oudheden, waar bijna niemand was.
Bij Rusland denk je natuurlijk ook onmiddellijk aan van die kerken met kleurrijke koepels. Daar staat er eentje van in Sint Petersburg en wat voor eentje. Van binnen en van buiten een juweeltje. Buiten gouden versieringen en kleurrijke koepels, binnen allemaal mozaïeken. Elke vierkante meter is bedekt met mozaïeken. In die mozaïeken en het altaar is veel goud en edelstenen verwerkt. Weer veel en weer indrukwekkend.
Om nog een museum te bezoeken was teveel van het goede. We hebben wat rondgewandeld over het plein van de kunsten, waar twee musea en twee wereldberoemde muziektheaters gevestigd zijn. De muziekliefhebbers hebben namelijk nog een extra opdracht in deze stad. Er zijn veel beroemde muziektheaters.

20130803-214317.jpg
We eten nog iets Russisch op een terras aan de Nevsky Prospekt en gaan met een paar boodschappen terug naar Kuifje. Qua openbaar vervoer hadden we wel weer een bijzonder dagje. Vanmorgen heen zijn we met een soort shuttle taxi gegaan. De chauffeur was een echte Rus en scheurde met zijn busje in een kwartier naar de stad. Met de lijnbus duurt dat veertig minuten. Nou zou je zeggen, mooi zo lekker snel, maar het is dus met Russische rijstijl. Dat is bijvoorbeeld met hoge snelheid rechts inhalen bij een stoplicht. Hoge snelheid is boven de honderd. Niet weer dus, dan maar iets meer tijd kwijt. Terug was ik bijna slachtoffer van een rolactie. Een groepje jongemannen had zogenaamd ruzie in de ingang van een metrostel. Ze sloten mij in en lieten mij niet door. Ik heb doorgedrukt en merkte dat ze aan mijn broekzak zaten, dus hand er op en naar binnen. De drukknopen waren al los, maar ze hadden de paspoorten en net gevulde portemonnaie niet kunnen pakken. Ook hierin is Sint Petersburg dus een grote stad.
Morgen is de open lucht aan de beurt en gaat Kuifje mee.