Joris

20130807-201547.jpg
Je hebt een programma op TV waarbij Robert ten Brink geliefden van overal vandaan bij hun Nederlandse geliefden brengt. Ze gaan dan ook altijd met een aantal naar Finland om daar nietsvermoedende jongelui bij elkaar te brengen. Nou Joris hoeft niet meer met Robbert naar Finland. Hij is er al. Hij ontmoette in Groningen de Finse Vivi die daar een jaartje studeerde en nu zijn ze samen in Helsinki waar Vivi verder studeert en Joris in januari gaat beginnen aan een studie. Tot die tijd is hij verhuizer.
Wij kennen Joris al als klein jongetje dat bij Hidde op judo zat en later ook in Kollum kwam wonen. zo leerden we ook zijn vader Frans kennen. De verhuizing van Joris naar Finland deze zomer was natuurlijk een hele gebeurtenis. Wij vonden het dan ook erg leuk om met hem af te spreken in Helsinki. Hij nam ons mee naar de Finse place to be, een koffie-gebak-chocola-snoep restaurant. Onder het genot van heerlijke koffie en gebak praatte Joris ons bij. Ze wonen nu nog tijdelijk bij de ouders van Vivi, maar gaan over een paar weken naar hun eigen appartement, hartje Helsinki. Volgens mij gaat dat allemaal prima lukken met Joris en hoeft Robbert ten Brink er niet aan te pas te komen.

20130807-201708.jpg
Eerder vandaag waren we in een klein idyllisch dorpje geweest met een oud waterrad en smederij, maar ook een oud kerkje met een altaardoek van niemand minder dan Heleen Schjerfbeck, een Finse kunstenares waar we ooit in Hamburg een prachtige tentoonstelling zagen. Later op deze dag zagen we in het nationaal museum in Helsinki nog vijf doeken van haar. Het andere werk was uitgeleend voor een tentoonstelling in Göteborg. Dus Sijke als je in de buurt bent, prachtig.
Verder heeft Helsinki een mooi ruim centrum met veel water. We kwamen er makkelijk met de metro. Waar we als Nederlanders natuurlijk aan moeten wennen is het prijsniveau. Alles is erg duur in Finland. Niet alleen drank, maar ook een brood kost bijvoorbeeld drie euro.

20130807-201807.jpg