Turku

20130810-094340.jpg
Tot ergens in de negentiende eeuw was Turku de hoofdstad van Finland. Dat kwam de Russen niet zo goed uit en zij hebben het veranderd in Helsinki. Turku bleef een belangrijke (handels)stad met een grote haven. Van die haven gaan we morgen gebruik maken als we van Finland naar Zweden gaan varen langs de zogenaamde Scheren, een grote verzameling eilanden tussen Finland en Zweden. Ik hoop dat het weer dan beter is dan vandaag.
Omdat het wat buïg was, namen we de lijnbus naar de stad. Een mooi ritje over het schiereiland waar we zitten. In Turku is een mooi museum van moderne kunst dat speciaal voor dit doel is gebouwd in het eind van de negentiende eeuw. Twee koopmannen investeerden in een gebouw waar moderne kunst getoond moest worden. Het is inderdaad een prachtig gebouw op een heuvel midden in het centrum. Eenvoudig en licht ingericht zodat de kunst goed tot uiting komt. Er is een tijdelijke tentoonstelling van surrealistische schilder die maar één inspiratiebron had: de vrouw. Heel eigen stijl, beetje Dali natuurlijk. De eigen collectie is modern werk uit Finland. Voor ons onbekend, maar heel mooi om te zien en goed neergezet.
Turku zelf is niet zo bijzonder. Veel dikke mensen, dankzij het vele snoep en natuurlijk is alles hier hartstikke duur. Kopje koffie: drie euro.
Nu maakt Netty heerlijke Lasagne in ons oventje!
(Dat was natuurlijk gisteren, maar toen even geen goed internet)

20130810-095543.jpg