Museum van de Arbeid

20130813-102849.jpgOp tijd op in Stockholm, rustig ontbijten, afrekenen, water tanken, water lozen, diesel tanken en op pad. Langs de kust naar het zuiden. Eerst naar het plaatsje Trosa. Een liefelijk Zweeds dorpje met mooie houten huizen, vriendelijke mensen en een riviertje dat dwars door het dorpje loopt. Netty ontdekte een mooie schoenwinkel, maar haar maat was al op. Met een broodje van de plaatselijke bakker en een kopje koffie uit ons eigen Italiaans espresso apparaat konden we er weer tegenaan. Af en toe viel er een bui en verder mooi weer. Bij Norrköping weer van de weg om dit Manchester van Zweden nader te bekijken. Ooit een bloeiende textielindustrie, nu al jaren veel werkloosheid, slechte opleidingen en gezondheid. Daar doen ze wat aan door o.a. de oude fabrieken in het centrum op te knappen en een nieuwe bestemming te geven. Cultuur en hoger onderwijs moet Norrköping weer wat opkrikken. Ook is er een museum voor de Arbeid. In een oude textielfabriek zeven etages tentoonstellingen en conferentieruimte rond het thema Arbeid. Heel mooi gedaan. Het leuke is ook dat het op maandag open is en gratis toegang heeft. Het is dan ook gezellig druk. Vooral veel kinderen die er kunnen knutselen of naar een speciaal voor hen gemaakte tentoonstelling kunnen. Er worden o.a. producten van de Zweedse industrie door de jaren heen getoond op een lopende band. Een feest der herkenning. Zweedse klompen, maar ook een ‘draagbare’ telefoon van Erikson en naast de band een hele mooie oude Saab.
Na dit leuke stadje verder langs de kust. We staan nu aan het water in Mönsterås. We kwamen helaas na zessen aan waardoor de beheerder van de VVV al weg was. De Nederlandse buurman wil aarzelend de code van de wc wel geven, maar doet alsof hij de internetcode niet heeft. Ook de rest van de camperaars heeft geen code, zodat we maar weer eens moeten wachten op internetverbinding…….

One comment to “Museum van de Arbeid”

Comments are closed.