Wallanders land

20130815-174136.jpg
Skåne is het deel van Zweden waar de verhalen van Wallander zich vooral afspelen. Landschappelijk is het weer anders dan het Zweden waar we tot nu toe waren. Het is opener, glooiender en vooral met veel minder bomen. Voor ons een opluchting, want wij kunnen al een tijdje geen bomen meer zien. Wat ook anders is, is de kleur van de huizen. Waren ze tot nu toe bijna allemaal ossebloedrood, in Skåne zijn ze wit. We stoppen in een toeristisch stadje, Simrishamn. Het heeft nog authentieke kleine vissershuisjes en een levendige haven. Omdat het geen strandweer is, gaan alle toeristen een visje, ijsje of worstje eten en souvenirs kopen. Wij bekijken de middeleeuwse kerk uit de twaalfde eeuw met een mooie natuurstenen toren en miniatuurscheepjes aan het plafond.
Daarna door naar Kåseberga, naar het Stonehenge van Zweden, het Alles Stenar. Er liggen 58 stenen in de vorm van een schip. Tijdens midzomer komt de zon precies op achter de voorste steen en tijdens midwinter gaat hij onder precies achter de achterste steen. Het weer werkt mee, want precies op het moment dat we daar zijn houden de buien eerst weer op en breekt zelfs de zon nog even door. Kuifje vindt het ook erg interessant, maar vooral een Cairn Terriër met een dekje. De begeleiders zijn Nederlanders en de vader waarschuwt de jongen die de hond aan de lijn heeft voor Kuifje. Als we in het Nederlands reageren, schrikt de man zichtbaar.
Na de thee naar Ystad, de stad van Wallander. We parkeren midden in de stad aan de haven tegenover het station. We kunnen een parkeerkaartje krijgen voor 24 uur en dus mooi overnachten op deze plek. Grote veerboten uit Polen en Bornholm draaien voor onze neus. We eten een hapje in het gezellige stadje en ontdekken dat tattoo hier taptoe betekent. De komende dagen is het taptoe in Ystad.