Shkoder via Krujë naar Vlorë


Na de avonturenfilm de Alpen nu graag wat anders. Na een dagje, relaxen en het waseen en drogen van onze kleren heerlijk uit eten geweest,min restaurant Llegenda. Super vis gegeten in een hele mooie tuin naast onze camping. Je kunt écht boffen met je buren. Ons doel is om vandaag rt Vlorë te rijden. Maar we gaan eerst Kruje verkennen, dat ligt min of meer op onze route. De grote held van Albanië is Skanderbeg die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen de Ottomanen en een grondlegger werd van Albanië. Krujë kent een oud centrum waar het kasteel, en een Bektashi teqe te bewonderen zijn. 

Een teqe is een heilige plaats voor bezoekers om elkaar te spreken. Je moet je schoenen wel uit doen, dus wat dat betreft lijkt het op een moskee, alleen worden er geen diensten gehouden. 

Na een korte blijk op Skanderbeg op een groot paard gaan wij richting het zuiden.


Vlorë stond in de jaren 80 en 90 bekend om zijn wapen- en drugshandel. Een korte vaarroute tussen Vlorë en Italië wat concurrerende gangs en het werd een no go area. In 3 op reis van 2015 bezoekt Dennis ook Albanië en ook Vlorë . Er is een nieuwe burgemeester die alles anders wil en dus de hele stad op de kop zet. Hij ziet het toerisme als grootste kans dus de hele kust moet worden omgebouwd met winkels, restaurants en hotels. We hebben het nu gezien, echt waar je wil er nog niet dood gevonden worden. Alles is kitsch en van geen smaak. Daarnaast is er nog weinig echt af. Op het strand van Vlorë liggen de kabels nog open, terrassen en de boulevard moet nog worden afgemaakt, en alles beton. Super jammer, want de kust zelf is prachtig. Wij zijn snel doorgereden naar het zuiden vonden een prachtige camper stop, aan het water, met prima schone voorzieningen. Hier heerlijk een paar dagen gestaan, lekkeren, zwemmen.