Llogara-Pass, Porto Palermo

Vanuit Vlorë nog verder naarmate Zuiden van Albanië maar dan moeten we eerste over de LLogarapas. Een schitterende route door de gelijknamige nationaal park met veel haarspeldbochten. Echt mooi om te ” touren” zoals we dat vroeg op zondag deden. Prachtige vergezichten en de plaatselijke bevolking staat aan de kant met bijzondere bouwsels waar honing wordt aangeboden. Het is blijkbaar een mooie dag voor deze pas want we komen een aantal groepen motoren met berijders die in vol ornaat de pas slechten. Wij hebben er passende muziek bij in de auto, onderaan de pas zijn een aantal strandjes in oprichting. Strand ligt er natuurlijk al maar er komen nu allerlei tentjes die stoelen verhuren en koffie verkopen. Eerst maar even een bakkie. Zo te zien wordt hier ’s avonds gefeest, grote witte tenten met podia en geen geluidsoverlast want hier wonen geen mensen. 


Na de pas blijft het klimmen en dalen met mooie dorpje die steeds meer Grieks aandoen, witte huisjes, en orthodox Griekse kerkjes. Net voor Porto Palermo, waar je de burcht van Ali Passcha kan bekijken ligt nog een haventje. 


Hier is een onderzeeboot bunker en zijn wellicht nog wat mariniers aanwezig, ook om de smokkel met Italië tegen te gaan. Het heeft een hoog James Bond gehalte en we spreken af als er een afslag is ,we toch proberen er dichterbij te komen. Die afslag komt, en na de weg naar Theti is alles berijdbaar dus ook dit pad. We hobbelen naar beneden en zien na 50 meter een stalen hek. Ik er uit om te kijken of dit hek ook open kan. Dat kan dus niet, keren kan ook niet dus dat wordt achtertuin rijden. Ai dat is niet fijn. Ik blijf bij het hek staan en daar komt een marinier in matrozenpak en met een wapen op zijn rug. Tsja, wat doen je dan. Ik goor mijn charmes in de strijd en vraag in het Engels dat we hier vast niet naar binnen kunnen. Hij wijst op een bord achter het hek waarop staat ook in het Engels dat het militaire terrein is. Ik vraag of we toch even naar binnen mogen om te keren met de auto. Hij opent de hekken en zo kunnen we gelukkig redelijk eenvoudig terugrijden naar de weg. 

In Porto Palermo zelf is het eigenlijk allemaal vergane glorie. De paar huizen, winkeltjes en een kerkje staan er belabberd bij. Wel heeft iemand er nu hippe strandbedden met een luifel neergezet dus dat trekt wel publiek. We gaan omhoog om het kasteel van Ali Passcha te bekijken. Mooie burcht waar gelukkig niet alles is weggeretoucheerd. Samen met ons komt er ook een bruidspaar die hier hun foto’s en film maken. Zoals ieder dorp zijn vaste bruidsfoto plekjes heeft. De bruid op hakken van 10 cm de berg op in de hitte met een beste kaag make-up. Je moet wat over hebben voor de pictures.