Algeciras en overtocht

Vandaag prachtig weer en de temperatuur loopt lekker op. Onderweg om uurtje of half 11 hebben we koffietijd. Dit hebben we overgenomen van Be en Margriet ( https://beenmargrietopreis.wordpress.com) die dit ook altijd doen. Je hebt dan al een aantal uren gereden en en dan is zo’n koffiebreak even fijn.

Vandaag naar Algeciras, een handige verkoper heeft een stuk grond bij allerlei winkels waar veel camperaars gaan staan voor de overtocht naar Marokko. Het verkoopkantoor van de tickets is op 100 meter van deze plek. Prima om te foerageren, vooral bier en wijn, dit is in Marokko niet overal goed verkrijgbaar. Grappige is dat Juan Carlos Gutierrez, niet alleen kaartjes verkoopt en geld wisselt, maar iedereen krijgt ook wat lekkers mee voor onderweg. Flesje wijn en cake. Toch leuk. Heerlijk uitgeslapen en daarna naar de termial. Wij kiezen voor overtocht TangerMed ipv Ceutas. De Spaanse enclave staat bij een ieder bekend, om de Afrikanen die hun kans afwachten om vanuit Marokko naar Spanje te komen, de Spaanse enclave in Marokko. Het beeld van Afrikaans jongens op de hekken en de mensonterende omstandigheden is niet bepaald een beeld waar wij doorheen willen rijden. Met de Rapido zijn we binnen het uur naar de overkant. Helaas gaat het allemaal nét even anders. De reis duurt bijna twee uur. We vertrekken ook bijna twee uur later. Gelukkig is het qua tijd een uur vroeger dat scheelt dan weer. Na alle paperassen geregeld te hebben is het zo goed als donker. Helaas dus door het donker naar Martil. Zo’n 65 kilometer over prima wegen maar wel heel veel jonge mannen die in de berm lopen, alleen of in groepjes. Dat doet unheimisch aan. Ook heel veel politie op de been en veel controle. We mogen zelf wel steeds doorrijden. Ook is onze auto bij de douane niet gecontroleerd. Dat scheelt letterlijk een slok op een borrel. De camping in Martil is oké. Vlakbij de boulevard en het is er gezellig druk. Na ons campingdiner van Confit de Canard met salade drinken we er een goed glas bij. Omdat het in Nederland één uur eerder nieuwjaar is knallen wij de fles om 23.00 uur Marokkaanse tijd open. Gelukkig nieuwjaar!