Hassan

“Bonjour, parle Francais?” Zo loopt Hassan langs het hek bij onze camping. Wij staan net met onze buurman te praten als hij zijn verhaal begint. We hebben al over Hassan gelezen in onze reisgids van de WOMO’s. Zij hebben ook met ene Hassan in de lagune gevaren. ‘Onze’ Hassan geeft aan dat hij inderdaad die Hassan is, de enige echte. Er zijn meer die zich Hassan noemen, maar hij is de echte. Zo komt hij ook over. Vrolijke vent en zijn praatje klaar. We spreken af om 13.00 uur bij de receptie voor een tochtje van 2 tot 2,5 uur voor 100 DH per persoon. Onze buurman gaat ook mee. Dat is best bijzonder, want hij zit in een rolstoel. Hassan geeft aan dat dat geen probleem is.

Om 13.00 uur gehts los. Hassan staat inderdaad bij de receptie en hij heeft nog twee passagiers gevonden, een Amerikaan met zijn Oekraïense vriendin. In het haventje is het een drukte van jewelste. We tillen samen buurman Peter in de boot en Hassan verdeelt de anderen over de zitplaatsen zodat we mooi in evenwicht zijn. Het is schitterend weer en we varen eerst richting zee om het dorp goed vanaf de waterkant te zien. We scoren onze eerste vogel, een ijsvogeltje zit op de over en schiet weg, prachtig. Hassan vertelt over het ontstaan van het stadje door een reiziger uit Egypte Moulay Bouselham, die onder een mooi wit koepeltje begraven ligt. Vrouwen bezoeken zijn graf nog steeds omdat hij onvruchtbare vrouwen hielp.

We draaien de lagune in en Hassan wijst ons voortduren op mooie vogels, legt de boot stil, deelt verrekijkers en boekjes uit, maar vertelt vooral veel. Hij weet alle namen in het Frans, Engels, Duits en ook Nederlands. We zien allerlei soorten meeuwen, steltlopers, lepelaars, roofvogels, waaronder een visarend en natuurlijk flamingo’s. In totaal 26 verschillende. Het weer is prachtig en we varen en dobberen heerlijk op het water. De tijd vliegt, het is zo 2,5 uur later en we zijn weer bij het haventje. Vlak voor we er zijn wil Hassan graag afrekenen, dat hoeft niet iedereen te zien. We hebben een mooie middag gehad en genieten nog heerlijk na in de zon voor de camper met uitzicht op het langzaam zakkende water.