Moinho de Mare da Mourisca, Setúbal.

Vandaag een stuk rijden, nou ja 135 kilometer is nog steeds niet écht ver natuurlijk. Deze vakantie eigenlijk nooit lang in de auto gezeten. Dat vinden wij zelf ook nooit een probleem, want we zijn onderweg en niet op de vlucht. Onderweg is ook altijd veel te zien, vaak wisselende landschappen en mooie plekjes om even te lunchen of onderweg iets te bekijken. Vlak voor Setúbal ligt Mainho de Mare da Mourisca, een prachtige plek op de rand van zoet en zout water. Veel vogels te spotten en een getijdenmolen. Door gebruik te maken van eb en vloed, en het water naar binnen en of naar buiten te laten lopen, komt een rad in actie en komen de molens in beweging. Op deze manier kon er graan worden gemaald. De molen is helemaal gerestaureerd en naast een bezoekerscentrum ook een leuke plek om even iets te eten. Prachtig mediteranée terras, met passende meubels, en tarps tegen te felle zon. In het restaurant naast heerlijke lunch ook leuke cadeautjes te koop die passen bij het thema: vogels. Van de parkeerplaats naar het bezoekerscentrum staan allemaal vogels gemaakt van corten staal, stenen en touw. Heel erg mooi en origineel. Wat een daalders plak zo even onderweg.

In Setúbal, vooral veel kleine straatjes en met veel moeite ontkomen we met de camper naar een bredere straat waar we kunnen parkeren. De was van oma Theresa is gelukkig niet meegekomen. Setúbal heeft qua toerisme de boot gemist. Veel leegstand, en wat er nog over is aan winkels in het centrum is vooral leegverkopen van voorraden. Wel gezellige sfeer en veel huizen met tegels aan de buitenkant. Ook heeft de stad kunstenaars aan het werk gezet om beelden te maken en te plaatsen. Helaas zie je ook hier dat er dan geen of weinig geld overblijft om de zaken ook te onderhouden, dat is wel heel erg jammer. Lekker door de stad gelopen en langs de haven geslenterd. Zeker wel een bezoekje waard alleen al omdat het authentiek is gebleven. Lekkere koffie ook hier en dat voor 0,60 € per kopje. Straks verder naar Cabo Espichel, wellicht een mooie plek om te overnachten zo aan het einde van de wereld.