Coimbra

Portugal heeft veel verrassingen voor ons. Neem nou de stad Coimbra. Nog nooit van gehoord en toch de oudste universiteitsstad van Portugal en een hele mooie authentieke stad. We kunnen overnachten in een park bij de rivier, vlakbij het centrum. De loopbrug over en we zijn in de stad. We gaan eerst op zoek naar de oude universiteitsbibliotheek. Die blijkt zo populair te zijn dat we alleen kaartjes kunnen krijgen voor de volgende dag. Niet erg, gaan we eerst de oude universiteit zelf bekijken en het oude centrum. De universiteit is gesticht door koning Jao en die zie je dan ook op veel plaatsen terug, zoals op het centrale plein waar een groot standbeeld van de man staat.

In het centrum worden de voorbereidingen getroffen voor de EK finale voetbal. We zijn precies op tijd om een mooi plekje te bemachtigen voor een groot scherm. Langzaam stroomt het vol met een behoorlijk internationaal publiek, veel Franse en Kroatische vlaggen en uitdossingen. Er zijn dit weekend Europese universiteitsspelen in Coimbra en daardoor veel verschillende nationaliteiten. Kroatië doet het goed, maar Frankrijk speelt slimmer en raken op voorsprong. Als duidelijk wordt dat de Fransen echt gaan winnen, vertrekken wij naar de bus.

De volgende dag naar de bibliotheek. Ontzettend mooi, echt terug in de tijd. Alle wanden bedekt met kasten vol met boeken en overal zitjes om te werken. Je mag er alleen geen foto’s maken en daar wordt streng op gelet. Voor ons een extra uitdaging om toch foto’s te maken.