Tomar

Nog zo’n verrassing is Tomar. Ook nog nooit van gehoord, maar al heel oud en met als belangrijkste attractie een Kruisridderkasteel. Maar voor we daar waren, hadden we eerst koers gezet naar een stuwmeertje waar een camping met een goed restaurant zouden moeten zijn. Helaas was alles dicht. Het restaurant is op maandag dicht en dan is de camping dat blijkbaar ook. Dus door naar het vlakbij gelegen Tomar. Daar is de gemeentelijke camping een aantal jaren geleden in het kader van de bezuinigingen gesloten. Het is daarna juridisch omgetoverd tot een speciaal parkeerterrein voor campers. Gratis, geen stroom en warm water, douches en toiletten alleen overdag open. Het toiletgebouw is wel helemaal vernieuwd met nieuw sanitair en tegels, prachtig. Helaas alleen koud water. ’s Avond typisch Portugees eten in een lokaal restaurant, erg gezellig.

De volgende ochtend naar het kasteel. Eerst naar de oude binnenstad, veel water, een oude fabriek met oude machines en een soort tentoonstelling van kunst. Op het plein biedt een jongeman met een TukTuk aan om ons tegen een kleine vergoeding naar boven te brengen naar het kasteel. Hij is een gezellige prater en stopt af en toe om ons dingen te laten zien of te vertellen. We komen bij een prachtig authentiek kasteel. Het is in de middeleeuwen na de kruistochten in handen van de Portugese kerk gekomen en omgebouwd tot klooster. Daardoor is het altijd bewoond geweest en niet verwoest of vergaan. De kapel is geweldig. Houten schilderijen en beelden en veel wandschilderingen. Het klooster zelf is gigantisch. We dwalen er heerlijk rond voor we aan de afdaling naar het stadje beginnen.