Zuid-Afrika zonder Limoe

Deze winter op stap zonder Limoe. We beginnen tweede kerstdag vroeg in Kollum. Hidde brengt ons samen met Pieter naar Schiphol. Kwart over vijf vertrekken we uit Kollum. Alles gaat vlot en om zeven uur staan wij op Schiphol en zwaaien Hidde en Pieter uit. Pieter gaat 3,5 week in Amsterdam logeren. Ook op Schiphol gaat alles vlot en al snel wachten we bij gate 47 om in te kunnen stappen in de Albert Plesman. Elf uren vliegen, drie films en een deel van boek later landen we in Johannesburg. Het vliegveld is behoorlijk uitgestorven. Met een groepje Nederlanders gaan we samen in twee busjes naar het Airport Game Lodge waar we de eerste nacht slapen. Het is nog 23 graden, heerlijk warm. Wij slapen prima de eerste nacht in Zuid-Afrika.

De volgende morgen vroeg op, want om 8 uur komen ze de 4×4 met daktent brengen, de vervanger van Limoe. Om kwart over 8 is er een jongeman om ons op te halen voor de 4×4. Samen met anderen, maar die zijn zover nog niet, want die zouden om 9 uur gehaald worden. De receptioniste besluit kordaat dat hij ons dan eerst maar moet brengen en daarna de ander moet halen. Even later zijn we onderweg. Op ons verzoek stopt hij nog even bij een ATM en brengt ons dan naar de verhuur. Supervriendelijk, maar zeer bureaucratisch. Ik heb nog nooit zo vaak mijn handtekening gezet. Veel formulieren en onduidelijkheid over de verzekering. Uiteindelijk allemaal gelukt en dus tijd voor een instructie daktent opzetten. Gelukkig hebben we ervaring en leert het snel. Moie vrijwel nieuwe auto met goede kampeervoorzieningen. Wij kunnen op pad.