Compagnietuin VOC en Kunst

Vandaag lopen we naar beneden richting centrum. Naar beneden lopen is prima te doen. Bij de poorten van de compagnietuin, ruimen de laatste slaper hun kartonnetje op. Sommigen slapen verder op het gras in de zon. Veel zwervers hier dus geen plek om ’s avonds voor het slapen nog even een ommetje te maken.

De scholen starten weer en grote groepen jongeren, in schooluniform, hebben er zin in. Er wordt volop gezongen en gedanst.. De compagneituin is al in 1652 aangelegd om de schepen van de VOC te bevoorraden halverwege de route naar het Verre Oosten met groentes, fruit en water. Van Riebeeck had de grond van Simon van der Stel gekregen, en verbouwde er naast aardappelen, graan en kool ook planten die gebruikt konden worden voor bestrijden van ziektes. Er staan nog hele oude bomen zoals een Aloëboom uit de 17 e eeuw. Mooie groene oase in deze stad. We hebben ook wel zin om wat Afrikaanse kunst te bekijken.

Dat kan in het Iziko South African Museum. Prachtige kunst waar je goed kunt zien dat bepaalde ambachten zoals houtbewerking veel mooie kunst heeft opgeleverd. Ook zie je dat deze kunstvormen al heel lang bestaan en zijn doorontwikkeld. Prachtige maskers, houtkussens waar mensen als een soort kussen op lagen te rusten, sieraden, kraaltjes en mozaïeken. Hele oude voorbeelden naast de nieuwere doorontwikkelde kunst. We hebben er best lang rondgelopen. Naast deze vormen ook veel foto’s die gemaakt zijn soms vanuit de actie. Eigenlijk een soort van fotojournalistiek avant la lettre. We ontkomen er niet aan, en gaan even kijken op Green market, hier kun je de bekende toeristische hebbedingetjes kopen. Wij willen dit eigenlijk niet en zijn op zoek naar een mooi masker, liefst een tweedehandsje. Dat val nog niet mee, het is niet zo druk dus alle koopmannen spreken je aan en proberen de aandacht te trekken. Helaas verkopen ze bijna allemaal hetzelfde en beweren ze ook allemaal dat zij zelf de maker zijn van hetgeen ze verkopen. Dus ja,dat is dan best lastig. We lopen er wat rond en komen 1 kraampje tegen met oude maskers, hier hebben we een mooie uitgezocht. Zal vast mooi staan in onze serre bij alle planten. Met een Ubertje weer terug naar ons guesthouse en krijgen nog een leuke tip voor een restaurant waar we super lekker hebben gegeten. Morgen onze laatste dag…..