Gurbe in Pecs

Vandaag een bezoekje gebracht aan de Hongaarse stad Pecs. Dertig jaar geleden waren we hier ook, maar we herkenden eigenlijk niks meer. De stad is in 2010 Culturele Hoofdstad geweest en je kunt zien dat het oude centrum daarvan geprofiteerd heeft. Mooie gerestaureerde panden, leuke bestrating en gezellige eet- en drinkkraampjes. Ze hebben ook een speciaal museumstraatje, met een tienral musea. Wij bezochten het museum van Vasarely, een kunstenaar die wat doet denken aan Escher. Veel geometrische vlakken en herhalingen. Sommige werken zijn uitgevoerd als wandkleed. Erg mooi! In Boedapest is sinds kort een tweede museum van deze kunstenaar.
Op het centrale plein van Pecs staat een standbeeld van een enorm paard, ‘het Sforza-paard’. DaVinci heeft Sforza in 1492 ontworpen voor Ludovico il Moro, hertog van Milaan, ter nagedachtenis van Ludovico’s voorganger Francesco Sforza. Dit bronzen Sforza-paard zou DaVinci’s enige grote standbeeld zijn geweest als de 70 ton brons voor het paard niet gebruikt zou zijn om er kanonnen van te gieten voor de oorlog tegen Frankrijk. DaVinci is nooit verder gekomen dan een kleien Sforza. Gelukkig waren de ontwerpen bewaard gebleven, zodat deze replica gemaakt kon worden.
Toen wij het zagen, dachten we dat het een enorm Fries paard was, dat daar op het plein stond, oftewel Gurbe in Pecs.
Na Pecs richting Kroatië. We zouden naar een camping een half uur van Pecs vandaa, maar die bleek gesloten. Camping Idylle zag er mooi uit, maar een van de uitbaters schijnt ziek te zijn, dus is het gesloten. Op naar de volgende, camping Ommekeer van Hans en Hannie, die Nederland negen jaar geleden verlaten hebben om in Hongarije een huis met camping te beginnen. Ze hebben nu weer nieuwe plannen, dus de camping staat te koop voor 77.000 €. Kijk op http://campingdeommekeer.eu

DSC_7511-1.JPG

DSC_7502.JPG