Polen

Vandaag een mooie tocht door Slowakije en een stukje Tsjechië naar het zuiden van Polen. Onderweg een glooiend landschap met dorpjes en landbouw. Er wordt volop geoogst. Wij zetten de bus op een van de pas gedorste velden en maken wat mooie foto’s met de drone. We lunchen op een parkeerterrein achter een benzinestation. Plotseling staat er een politiebusje naast ons met 4 agenten. Ze willen graag onze paspoorten zien. Ik probeer nog even onze rijbewijzen te slijten als officieel Europees identiteitsbewijs, maar de agent wil perse onze paspoorten zien. Moet hij even wachten, want die zitten in de kluis. Hij scant ze in en is tevreden. Er schijnen in dit gebied veel vluchtelingen op pad te zijn en dan is een oud busje op een parkeerterrein snel verdacht. Ook een nieuwe bus trouwens, want als we wegrijden hebben ze verderop een touringcar aangehouden.

DCIM/100MEDIA/DJI_0180.JPG


Doel is Katowice, er is een mooie camping bij een meertje. We vinden een mooi plekje en kunnen gelukkig met de creditcard betalen, want we hebben nog steeds geen zlotty’s. Hetzelfde geldt ‘s avonds in het restaurant Pandorosa tegenover de camping zij accepteren alles.
De volgende morgen op pad naar een oude kolenmijn die omgetoverd is tot museum en congreslocatie. We hadden onze Poolse vriendinnen gevraagd wat er zoal te doen en te zien is in Katowice. Zij kwamen unaniem met de mededeling dat het niks is en dat er niks te beleven valt. Wij kunnen hen geruststellen. Er is een prachtig cultureel complex gemaakt van de oude kolenmijn bij het centrum. Het is zoveel dat we maar een deel hebben gezien, het kunstmuseum en een tijdelijke tentoonstelling over hiphop in Polen. De gebouwen zijn prachtig ontworpen. Het nieuwe voor het grootste deel onder de grond en daarnaast een aantal oude rood bakstenen gebouwen van de mijn. Het kunstmuseum liet een mooi overzicht zien van eind 19e eeuws en 20e eeuwse kunst uit Polen. Bijzonder was dat het goed toegankelijk was voor blinden en slechtzienden. Ze konden een spoor op de vloer volgen en van sommige schilderijen was een reliëf gemaakt. Ook bijzonder was een afdeling met outsider art uit de mijnstreek. Buiten hebben we de lift in de oude mijnlift genomen. Mooi uitzicht over de stad met flats van o.a. le Corbusier en we konden de opbouw van een groot festival goed zien. Kortom onze vriendinnen hadden ongelijk, Katowice heeft een prachtig cultureel centrum en er is van alles te beleven.


Op naar Swidnica, een dorpje ten zuiden van Wroclaw. Een mooie camping en een Unesco centrum met een bijzondere kerk. De campingbazin wil alleen maar in zlotty’s betaald hebben. Dus eerst naar een bankautomaat om te pinnen.
De volgende morgen naar het centrum. Eerst naar de markt waar historische panden rond een aantal centrale gebouwen staan. Het lijkt erg op Krakau, alleen dan zonder drommen toeristen. Prachtig stadje. Belangrijkste bezienswaardigheid is de Vredeskerk. Gebouwd in 1648, het vredesjaar en met de opdracht om het binnen een jaar te bouwen van hernieuwbare materialen. Dat is gelukt. Nu wordt het gerestaureerd en dat lijkt wel nodig. We denken steeds dat we hier eerder geweest zijn, maar dat is niet zo. Waarschijnlijk lijkt de kerk op eentje in Noord-Polen, waar we in 2014 geweest zijn. Omdat onze zslotyś op zijn kunnen we de kerk niet van binnen bekijken. Daarbij is het ons principe dat we niet voor kerken betalen. Dus dat is makkelijk, buiten is het ook mooi en de oude graven liggen onder het blad en mos in het zonnetje al jaren en dat blijft zo.