Riga vanaf het water

20130727-162434.jpg
Riga staat een paar dagen helemaal in het teken van de talls ships en het leuke is. We zijn er toevallig vlakbij. Om er echt dichtbij te komen moet je eigenlijk een bootje hebben of je tussen een ontzettend grote mensenmassa voegen op de kade. Wij hebben voor het eerste gekozen. We zijn in het stadspark in een mooi houten rondvaartbootje gestapt die toevallig op haar rondje om de oude stad pal langs de tall ships komt. Normaal start er direct een bandje met allerlei toeristische informatie in allerlei talen of grijpt iemand de microfoon om het live te doen. Hier niets van dat alles. We varen in alle rust langs allerlei bezienswaardigheden die we zelf maar op moeten zoeken. Wat een rust. Op de rivier varen we pal langs de tall ships. Echt eersteklas plaatsen. Er zitten in ieder geval twee Nederlandse boten tussen, de Gouden Leeuw en de Dageraad. Ook ligt er een zeiljacht van de koninklijke marine. De bemanning hadden we al eerder gezien tijdens een feestelijke optocht door de stad. De Nederlanders zagen er als een ongeorganiseerd stelletje hippies uit. Dit in tegenstelling tot de stoere matrozen van het grootste, Russische, schip dat hierboven op de foto staat, de Kruzenstern. Keurig in gelid marcheerden de matrozen door de stad. Het leukst waren de matrozen van Oman, die in witte jurk en met hoofddoek door de stad dansten en enthousiast reageerden op alle aanmoedigingen.

20130727-164202.jpg
Riga is een mooi compacte en overzichtelijke stad. Met onze fietsjes crossten we mooi door de stad. Helaas was het nationaal museum voor moderne kunst wegen renovatie gesloten. Waar kennen we dat van?
In de stad waren heel erg veel bruidsparen met streched limousines en kratjes champagne op pad. De zussen van de bruiden hadden meestal geen hoogtevrees, want het credo van de hakken was hoog, hoger, hoogst. Het hoogtepunt voor de bruidsparen was het bevestigen van een hangslot aan een bruggetje in het stadspark en daarna de sleutels weggooien. Een ceremonie voor geliefden. Wil je daar meer over lezen, lees dan de nieuwe blog van Netty op sabnet

20130727-164122.jpg