Klooster(bier) wijn en diamant

Vandaag verlaten we onze geliefde camping Semeli, boven verwachting. precies zoals voor ons een camping zou moeten zijn. Schoon, vrije plekken, leuk cafeetje, water , zeer vriendelijke personeel waar je beetje mee kan lachen kortom het beste. We rijden richting het klooster Elonis in de bergen. Het klooster ligt tegen de berg aan geplakt. We rijden door ruig landschap, diepe kloven, verschillende kleuren en zien hier en daar wat gevallen stenen. Opeens zien we het klooster “hangen”. We kunnen redelijk ver komen met de camper, het laatste stukje moet je door de poort de trappen op. Een monnik wacht ons op, kijkt vanuit de deur toe.

We zien dat het kwart voor 12 is, hopelijk mogen we nog wat rondkijken. We gaan eerst naar het kerkje volledig vol met schilderingen op de wanden en het plafond. Veel iconen ook, dus veel te zien. Geen foto’s maken, stiekem toch maar gedaan, onze monnik was even wat anders aan het doen. Als we de verdere gebouwen willen bekijken, komt de monnik naar ons toe,maakt gebaren met zijn handen, sluiten, over eruit. We mogen morgen terug komen. Hadden we ons zo verheugd op de brouwerij van het klooster. Nee hoor, deze monniken houden zich alleen bezig met bidden, gezang, studeren en het weggeven van hun inkomsten aan mensen die het nodig hebben.

We gaan door, even fourageren en kijken waar we vannacht kunnen staan. We lezen wat verontrustende berichten dat in deze regio veel Roma families rondreizen en er veel gestolen wordt als de camper alleen gelaten wordt voor even zwemmen of boodschappen doen. Tsja… daar hebben wij niet erg veel zin in. Anne ziet een leuke plek tussen Skala en Elos. Een wijnboer biedt een camperplek aan, en dan krijg je er ook nog een wijnproeverij bij.  Nou dat lijkt ons wel wat. We vinden Locavino wynery  zonder problemen. Het ligt tussen de sinaasappel-citroenbomen en wijnranken. Een modern gebouw, ketels, oude wijnpers, wijntonnen kortom een pracht plek, alleen is er geen mens te vinden. We gaan richting uitgang maar opeens duikt Adammantinos op. Vriendelijk zwaaiend, roepend, Hello, wat leuk dat jullie er zijn!  Natuurlijk zijn jullie welkom, ik wijs jullie de plek achter het huis. Onder een hele grote walnotenboom. Om 17.00 uur is de proeverij. samen met een Zwitserse moeder en dochter die bij een hondenshow zijn geweest, hebben we de proeverij. Adammatinos laat ons alle wijnen proeven. Hij vertel uitgebreid hoe hij tot dit bedrijf is gekomen. Zijn vrienden hadden gezegd waarom laat je hier niet een paar campers staan. Het is een groot succes. We hebben er 2,5 uur gezeten en gedronken en gekletst.  Over taal en dialecten, wijn en eten, de straathonden, het inkomen van de gemiddelde Griek. Heel gezellig. Met een doos wijn de deur weer uit. Adammantinos brengt ons nog een zak sinaasappels en citroenen en geeft aan dat als er wat is we hem altijd kunnen bellen. Griekse gastvrijheid op zijn best, en wij hebben het zeer naar de zin gehad.  Met dank aan de “Diamant” zoals de naam van onze gastheer betekent. Het was een dag met een diamanten randje. 

2 reacties op “Klooster(bier) wijn en diamant”

Reacties zijn gesloten.