Gdansk

20130719-175504.jpg
Vandaag een bezoekje aan Gdansk. Niet aan de oude binnenstad met zijn Nederlandse grachtenpandjes, daar zijn we al eerder geweest, maar aan het museum van moderne kunst in de oude voorstad Oliwa en een stukje vakbondsgeschiedenis op de werf van Solidarinoz. Om in Gdansk te komen moest het niergordeltje weer aan. Wat een gehobbel en gestuiter op de Poolse wegen. Tomtom stuurde ons langs allemaal enge weggetjes, dus besloten we maar even de kaart te gebruiken en een wat betere weg uit te zoeken. Vooral bordjes met een Europese vlag helpen enorm.
Het museum van moderne kunst ligt in het park achter een mooie kerk. De deur was dicht, maar dat was voor de lelijke tocht waar de caissière last van had. Alles was in het Pools. Wederom veel personeel dat er vooral op lette dat we niks verkeerd deden. Iets van gastvrijheid of een andere taal hadden ze nog niet geleerd. Het museum gaf een mooi overzicht van Poolse kunstenaars van eind 19e tot eind 20e eeuw. We kenden niemand, maar er zaten mooie dingen tussen. Over het ophangen van schilderijen moeten de mensen van het museum ook nog eens een cursus volgen. Er hing duidelijk iets teveel, o.a boven de deuren.
Buiten stonden grote foto’s van een fotograaf tentoongesteld. Voor sommige foto’s moest je de bosjes in.
Na het museum naar de binnenstad, naar het monument voor de doodgeschoten stakers van de scheepswerf. Een wegopbreking bracht ons midden tussen de oude havens, kranen en loodsen. Via via kwamen we weer op de goede route en hebben we het monument gezien en gefotografeerd. Parkeren lukte helaas niet op die plek.
Nu staan we op een mooi campinkje aan de rivier in Elblag. In Nederland 25 graden lezen we, hier 20 en tikt er een beetje regen op de luifel.