Hannover (2), de rode lijn met een historisch randje

Vanaf onze camperplek naar het centrum gereden. Gelukkig kunnen we met onze 35- jarige camper in Duitsland overal komen. Als je een oldtimer hebt ouder dan 30 jaar heb je geen last van milieuregels.  We parkeren aan de linkeroever van het meertje. Vlakbij het museum van Sprengel. Margriet en Bernhard Sprengel begonnen met het verzamelen van kunst in 1937. Ze hadden er wel kijk op want er is veel moois gekocht. Niet helemaal duidelijk bij ons  is wat er in de jaren 40-45 is gebeurt. Daar wordt verder niets over gezegd. Maar we kunnen er vanuit gaan dat er geen roofkunst hangt. Picasso, Kandinsky, Beckman, Nolde veel schilderijen maar ook sculpturen, tekeningen en installaties. Vanuit de eigen collectie was een tentoonstelling ingericht o.b.v. Vorm, kleur, portretten, verhalen en materialen.  De collectie is dus geschonken door Sprengel.  Ook is het gebouw dat speciaal hiervoor gebouwd is, mede door hen gefinancierd. We waren wel nieuwsgierig waar de beste mensen hun geld mee hadden verdiend, dat was chocolade.

Naast de verzameling van Sprengel, was er ook een tijdelijke tentoonstelling van Zbynek Sekal. Deze Tsjechische kunstenaar heeft maar liefst 11 jaar in verschillende concentratiekampen gezeten. Indrukwekkende werken, zoals het onderstaande schilderij met de titel: een onbekende generaal.

Na de lunch aan het meer, gingen we naar de oude stad. Aan de rivier de Leine staan die Nana’s van Niki Saint Phalle. Haar kleurrijke vrouwen beelden maken de omgeving vrolijk en blij. Zij heeft Hannover ook meerdere kunstwerken geschonken die in de stad staan of bij Sprengel in het museum. De stad is heftig gebombardeerd waardoor er veel is weggevaagd. Toch zijn er nog wel wat oudere gebouwen, die vanuit de restanten weer zijn opgebouwd. De dom, de markt met nog wat oude vakwerkhuizen. Op de weg is een rode lijn geschilderd, als je deze volgt kom je langs een aantal historische gebouwen of kunstwerken, verdwalen is dus onmogelijk. Verder veel hoge nieuwbouw, en vooral beton en veel winkelketens zoals bij ons. Na dit culturele uitstapje rijden we naar de volgende Hanzestad Braunschweig. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *