Kunstig Skagen

Dit dorp is vooral bekend van de 19e eeuwse schilderskolonie rond Drachman en het echtpaar Ancher. In het Skagens Kunstmuseum hangen zo’n 250 werken van deze schildersgroep. Ze zijn thematisch bij elkaar geplaatst, portretten, kinderen, zeetaferelen, landschappen en de gelagkamer. De gelagkamer is in zijn geheel overgeplaatst naar het museum inclusief alle portretten, alleen zonder stamtafel. In een aparte zaal is een tijdelijke tentoonstelling met foto’s. De kunstenaars gebruikten foto’s als voorstudie en maakten ook veel foto’s van elkaar, zodat je heel mooi kunt zien hoe ze werkten. In de tuin van het museum drinken we koffie en genieten van de mooie bloemen. Er zijn ook nog wat oude ateliers in de tuin.

Tegenover het museum is het oude huis van de familie Ancher, nog in authentieke staat. Grote kamers met veel meubelen en heel veel kunst aan de wand. Je bent even helemaal terug in de 19e eeuw. We bezoeken ook het huis van Drachman verderop in het dorp. Het is een stuk kleiner, Drachman was ook niet zo bemiddeld als de Anchers, die volgens de suppoost tot de grootste belastingbetalers van Skagen behoorden. Drachman was een grote kerel, 1.97 m , hij had enorme voeten als je afgaat op zijn pantoffels die voor het bed stonden. Drachman was ook vooral een schilder van de zee, de vissers en het duinenlandschap. De volgende dag ontdekken we dat hij in de duinen begraven ligt, vlakbij Grenen.

Verder is Skagen een toeristisch stadje met veel woondecoratiewinkels, keramiek en glasblaas kunst (glas pusten op zijn Deens). We kopen een mooi accaciahouten snijplankje voor in Limoe, want ons oude kunststof snijplankje was kapot.

Net buiten Skagen ligt in de duinen de kerktoren van de Tilsandede Kirche. Door de erosie van de duinen en het zand is de kerk verdwenen en staat alleen de toren nog in het zand. Met bosaanplant proberen ze de verdere erosie tegen te gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *