Stralsund, regen en Greifswald

Vanochtend werden we wakker met een beetje wolken, die hadden we bijna twee weken niet gezien. Onderweg een wolkbreuk, zoveel water dat veel auto’s langs de kant gaan staan. Af en toe een onweersklap dat het dreunt. Maar wij zitten in de kooi van Faraday, dus geen punt. Bedoeling is om vandaag Rügen te verlaten en naar Hanzestad Stralsund te gaan. Vaker langs gereden maar nog nooit bekeken. Paar dagen geleden soort van “weggevlucht” voor de vreselijke camperplaatsen waar je écht niet wil staan. Als we de stad benaderen wordt aangegeven dat het redelijk druk is. Nou dat klopt. Anne wil toch proberen zo dicht mogelijk in de Altstad te parkeren. We hebben aardig wat rondjes gereden, en helaas. Uitgeweken naar een P3 vlak onder de snelweg, 2 kilometer lopen naar het oude centrum. Lekker loopje, en voor Pieter geen enkel probleem. Eerst maar even omkleden want het weer is weer lekker warm aan het worden, stampers aan en lopen maar.

Stralsund heeft de laatste jaren veel gedaan om toeristen te trekken, o.a door het bouwen van een museum Ozeaneum. Daar komen veel mensen op af, helemaal als het geen strandweer is. Wij lopen door het oude havengebied, met veel oudere panden, een hostel maar ook nog gewoon havenwerk met laden en lossen. De oude binnenstad is heerlijk om in rond te dwalen, prachtige pakhuizen, en een groot plein met Rathaus en mooie gevels. Niet achter elke gevel is nog een huis, soms alleen de voorkant nog in takt. Opvallend is wel dat de Marienkirche ook gebruikt wordt als museum. Om in het thema water te blijven is hier het Meeresmuseum gevestigd waar je veel kunt vinden over de vogels die hier in deze regio leven. Wij zien liever échte vogels dus we slaan even over. Al met al sjouw je toch snel een kilometer of 8 door de stad. Ook hier veel elektriciteitshuisjes die beschildert zijn. Vaak met onderwerpen die Stralsund bekend maken.

We vertrekken nu naar Greifswald, kamperen op camperplek aan de museumhaven waar veel oude zeilschepen liggen. Camperplek is redelijk hutje mutje, maar voor 1 nacht moet het maar. Locatie is top, want in 5 minuten wandel je al naar de stad, langs het water met die mooie oude schepen. Aan het water hebben ook een aantal ondernemers gezellige terrasjes gemaakt. We zijn wel weer dorstig na dat gewandel, en nemen een fijn  Störtebecker Hefe Weizen en leggen ons neer in een roze strandstoel. We lopen de stad in en aan de Oude Markt buiten op het terras gaan we lekker een hapje eten. Voor mij 3 soorten worstjes, met aardappelpuree en zuurkool en voor Anne een hausgemachte hamburger met beilagen. Ondertussen rijden de studenten op hun fietsen over het plein. Greifswald heeft al sinds 1374  een Universiteit. Morgen maar even verder kijken.