Barth en Rügen

We gaan een aantal plaatsen aan de zeekant van dit schiereiland bekijken, Zingst, Prerow en Ahrenshoop. Er is één toegangsweg naar dit deel en daar staat een file. Een buschauffeur mompelt chagrijnig iets van stremming. We gaan eerst maar naar Barth, een mooi havenplaatsje verderop. Inderdaad een mooi oud vissersplaatsje met een markt met handgemaakte zaken. Zeep, bezems, schilderijen, rotan meubilair, Niet echt ons ding. Het oude centrum is mooi en wordt gedomineerd door een grote kerk, gebouwd in baksteen gotiek. Dat zie je in de hele Oostzeeregio terug. Heel herkenbaar en ook bijzonder arbeidsintensief, elke steen moet toch op de andere gemetseld worden. Hierin is een grote bibliotheek van religieuze boeken, o.a. van Maarten Luther. We gaan met Limoe poseren onder de oude stadspoort en doen wat boodschappen.

Terug naar de provinciale weg, blijkt de file nog langer geworden te zijn. We weten een stuk af te snijden, maar het schiet niks op. Er staat één lange file naar de kustplaatsen. Daar willen wij niet in, dus draaien we en gaan richting Stralsund. De camperplaatsen daar zijn helemaal niks, dus gebeld met camping Ostseeblick in Dranske op Rügen. Hij heeft nog 1 plekje, maar dan moeten we direct komen. Dat doen we, maar de brug staat open, dan sta je zeker 20 minuten te wachten, Bij de Witower veerboot bellen we dat we er aan komen, maar het afgesproken tijdstip niet halen, de veerboot ‘fährt for unsere Nase weg´. De campingbaas moet lachen en belooft het plekje vast te houden. Dat doet hij en wat voor plekje, een mooi ouderwetse campingplek tussen heggen. Het strand is direct om de hoek. En de beroemde zonsondergang van Dranske is gratis en voor niks, elke avond weer.


De volgende dag gaan we eerst naar Kap Arcona, de beroemde vuurtoren van Rügen. Hij is zo beroemd dat de toeristenstroom in goede banen moet worden geleid. Er is in het laatste dorp voor de vuurtoren een grote parkeerplaats aangelegd. Campers kunnen alleen voor 15 euro op het terrein parkeren. Dat vinden wij veel te gortig, dus wij houden het bij de herinnering van een bezoek zo’n twintig jaar geleden. Door naar een andere toeristische attractie, de Königstuhl, krijtrotsen aan de kust bij Sassnitz. Ook hier een groot parkeerterrein, maar veel beter georganiseerd en ook beter geprijsd. We lopen 3 kilometer door een prachtig beukenbos naar de krijtrotsen. Prachtig zicht op zee en rotsen vanaf Victoria Sicht. Na deze mooie wandeling terug naar ons campinkje. ‘s Avonds eten we ouderwets bij het hotel op de hoek, Die junge Seemeer Frau. Netty zalm in een bierbeslag en Anne Schnitzel op Hamburgse wijze klaargemaakt met een gebakken ei en gebakken aardappelen en een lekkere salade. Buikje weer rond.


De volgende dag een heerlijk stranddagje. Baden in de Ostsee is verschrikkelijk koud ook al is het schitterend en warm weer, kippenvel staat op je hele lijf. Vervolgens vertrekken we naar Sassnitz, veel mooier dan we hadden verwacht. Prachtig authentiek stadje en ondanks het hoogseizoen relatief rustig. Visserijmuseum en een oude duikboot in de haven. Je kunt ook dagtochtjes naar de krijtrotsen doen. Dan op naar Prora, de kilometers lange flatgebouwen die vertier moesten bieden aan de Duitse SS-soldaten in WO II. We komen het terrein niet op en mogen weer eens niet parkeren met een camper. Op Rügen hebben ze blijkbaar een hekel aan campers. Dan maar door naar Sellin, ook een mooie oude badplaats met prachtige jugendstil villa’s en een pier met een restaurant in zee. We kunnen aan de rand van het stadje parkeren en wandelen door de hoofdstraat naar zee. We drinken een lokaal biertje op het mooie terras van de pier. Prachtig plekje.


Dan op zoek naar de camperplekje. De eerste is vol en gelukkig maar, want het hele dorp is vis aan het roken en dat ruik je. In het volgende dorpje, Lauterbach, is een helemaal nieuwe jachthaven aangelegd met prima camperplekken. Ook heel luxe sanitair. Er zijn alleen gezinskamers met een wc, dubbele wasbak en royale douche.
Vlakbij ligt het oudste badhuis van Duitsland, waar het zoute water van de Ostzee werd opgepompt om in te kuren, ooit aangelegd door de hertog Zu Putbus, een kilometer verderop. Badehaus Goor is nu een luxe hotel. Ook een mooi decor voor Limoe, waar Anne een rondje van de zaak weggeeft.

Een reactie op “Barth en Rügen”

Reacties zijn gesloten.