Usedom, Halbinsel Peenemünde

Usedom, is een eiland dat  je via twee bruggen kunt bereiken. Wij waren hier nog niet eerder geweest. Veel toerisme en de dorpjes die vroeger vissersdorpen waren zijn nu vakantiefabrieken geworden. Vinden wij niet zo leuk, maar het is vaak wel hoe het gaat in het opstoten in de vaart der volkeren. In Kollum lopen ze ook niet allemaal meer op klompen zeg maar. Op het schiereiland Peenemünde vinden we een camping Halbinsel Peenemünde, een beetje aan de rand van het eiland. Eigenlijk is het een mix van een camping, festivalterrein, schepen, boten en trekkershutten, Wel mag je je melden bij een havenkantoor en daarna zelf een plekje zoeken. Wij plaatsen Limoe naast een mooi blauw schip. Overal liggen deze oude schepen op het droge. Naast camping is er ook appartementenhotel en aantal vakantiehuizen.

Het sanitair is nieuw en fris. Douchen gaat met muntjes. Leuk café aan boord van een schip, je kunt er ook eten maar om 18.00 uur is het gebeurt. Daar kwamen wij achter toen we op onze manier redelijk vroeg wilden eten.  Te laat!  Via een voetgangersbrug kun je naar de overkant van het water lopen waar een dorpje is. Hier zijn twee restaurants. Het werd pizza, hele leuke eigenaar maar pizza’s bakken kan wel wat beter. De prachtige zandstranden trekken de vele toeristen. Parkeren kan prima en na 100 meter door een bos ben je aan het strand. Veel FKK strandgangers, maar de meeste mensen die bloot recreëren zijn meestal onze  leeftijd of ouder. Jongeren zijn wat preutser dan toen wij twintig waren toen lag iedereen topless, dat zie je gewoon niet meer. Lekker dagje aan het strand. Camper in de buurt dus tussen de middag lekkere wraps voor de lunch. Hier is verder ook niks, geen strandtenten, iedereen zit met de koelbox aan het strand. Wij maken even wat in de camper.  Lekker water, niet zo steenkoud als in Dranske (Rügen).  Nu lekker even afkoelen.prima vol te houden hier. Er zij in deze uithoek ook slecht weer activiteiten te doen. Historisch technisch museum in een oude fabriek, speelgoed museum, bezoeken van een U boot, kortom veel te doen. Hier komen veel dagjesmensen op af, waardoor het gezellig druk is overdag en ‘ s avonds  alleen de de mensen van de camping en andere gasten overblijven. Super gave plek, met prima voorzieningen. Als we de volgende dag verder gaan, rijden we langs een oorlogsmonument.  Bijzonder groot mozaïek, prachtig gemaakt met als titel: “ Cemetry of those killed by the bombs”. In Karlshagen zin in ‘43-‘44 bombardementen geweest waar 700 doden zijn gevallen. Burgers, soldaten en ook 213 dwangarbeiders die daar werkten. Niet van iedereen is een naam bekend. In 1970 is het mozaïek geplaatst. Jammer genoeg wordt het niet écht goed onderhouden, hoewel er wel verse bloemen en kransen lagen.  Ook hier een bijzonder oorlogsverhaal  zoals er velen zijn over de hele wereld. Mooi om even bij stil te staan.