Bansin en Anklam

We rijden verder over Usedom. Het is er erg druk, voortdurend file rijden. In de spiegel zie ik een mooie Nederlandse dubbellucht widebody, die zie je niet zo vaak. We hadden deze opvallende bus al eerder gezien bij Prora en Sellin. Even later rijdt er ook nog een Nederlandse dubbellucht brandweerauto achteraan. Het begint op een dubbelluchtmeeting te lijken. Helaas slaat de brandweerauto af. Bij de Lidl in Bansin ga ik naar de parkeerplaats en de widebody komt mooi achter ons aan. Het blijken de zwager en zus van Margriet Haaijer te zijn, wat is de wereld toch klein.

Wij rijden door naar het strand. Ook hier een pier de zee in en langs het strand mooie oude villa’s afgewisseld met nieuwe betonnen exemplaren. Het blijft een sfeervol gezicht, zeker met de strandkorven op het strand.


Helaas is het veel van hetzelfde hier op Usedom en rijden we weer door naar het vasteland naar de Hanzestad Anklam, waar we een mooi plekje vinden bij de plaatselijke jachthaven. Anklam zelf valt een beetje tegen. Veel vergane glorie. Je kunt zien dat het ooit een mooie stad geweest is, maar dat het communisme het aardig gesloopt heeft en het daarna niet weer wat geworden is. Er is nog een gigantische dom, een oude stadsmuur met gerestaureerde torens, maar ook nog veel lelijk beton. Er is een museum gewijd aan de broers Lilienthal, die vliegpioniers waren. Helaas ging het museum pas om 13.00 uur open, dus wij moesten het doen met een standbeeld van de broers.