Hamburg

In het begin van de vakantie was het te warm om naar Hamburg te gaan. Nu is de temperatuur prima, al kon het wel wat droger ūüėČ In Hamburg vinden we een plekje op de Elbekade bij de Landungsbr√ľcken. De mevrouw die het terrein bewaakt zit in een klein hokje pal op de wind en de regen. Zij is niet blij met dit weer, maar blijft vriendelijk en vrolijk. Ze heeft nog een mooi plekje voor ons vooraan. Als het even later wat droger wordt, maken we een lekkere wandeling langs de Elbe. Als we terugkomen, hebben we een nieuwe buurman met een caravan. Zijn vrouw wordt morgen geopereerd aan haar heup in een kliniek vlakbij. Hij logeert zolang in de caravan waar ze ’s winters een aantal maanden mee naar Alicante gaan.

De volgende morgen is het lekker weer en gaan we naar het museum voor kunst en reclame waar o.a. een tentoonstelling is van de modefotograaf Peter Lindenbergh. Hij heeft de tentoonstelling zelf nog ingericht vlak voor zijn dood. Grote zwartwit foto’s van vooral vrouwen. Niet het geijkte modellenwerk, maar vrij werk.

Naast deze tentoonstelling heeft het museum een gigantische vaste collectie. Die slaan we grotendeels over. Er is nog wel een mooie tentoonstelling over posters, historisch, politiek, kunst en muziek.

Ook leuk is een collectie met het thema rood.

We gaan weer terug naar de bus, lunchen relaxed en gaan met Pieter naar een groot park met o.a. een Japanse tuin. Helaas is men net in dat deel van het park aan het bouwen aan een uitbreiding van de Messe.

We lopen verder naar het centrum voor een tentoonstelling over David Hokney. Omdat Pieter mee is en niet welkom in het museum, gaat Netty de tentoonstelling bekijken en Anne en Pieter naar het terras. De tentoonstelling bevat werk van het Tate Modern met de nadruk op de beginperiode van zijn werk.

We sluiten af met een bezoek aan de Elbphilharmonie, een prachtig gebouw aan de Elbe met een prachtig uitzicht over de stad. Ook hier mocht Pieter niet naar binnen, dus maar even om de beurt.

’s Avond drinken we een biertje aan de overkant bij de bierbrouwerij en eten er een heerlijke eigengemaakte pizza bij. Betalen en bestellen moest met een app. Erg onpersoonlijk.