Smögen en Fjällbacka

Vandaag op tijd eruit, we willen naar Smögen en dat lijkt ons nu écht zo’n dorp waar veel toeristen komen. Dat willen we een beetje voor zijn. Schitterend vissersdorp waar nu ook outlet en shoppingmall zijn intrede heeft gedaan. Gelukkig buiten het centrum. Authentiek centrum, mooie gekleurde huisjes en veel houten kades. Mooi licht zodat we eigenlijk wel hele mooie foto’s hebben gemaakt. Kwamen jong stel, tegen die als vanlifers door het leven gaan. Even Nederlands gekletst, zoals zij dat dan noemden.  We volgen hen nu op Insta, leuk om te zien waar ze uitkomen.

Wat boodschapjes bij de ICA en dan door naar Fjällbacka, dé enscenering van veel zomermoorden, tenminste als je Camilla Lackberg mag geloven. Helaas een beste toerist-trap. Ienimini dorp tegen een grote blok graniet. Ver buiten het dorp moet je parkeren. In het dorp vooral ijswinkels en kleding om eruit te zien als marinejongen of – meisje. Vroege beginjaren zestig van de vorige eeuw werd Ingrid Bergman hier nog veel gezien, zij had hier ook een huis. Ter ere aan haar is er een plein naar haar genoemd. Het mag en woord plein niet eens hebben, het Willy-Dobbeplantsoen is zelfs groter.  Een aanfluiting en jammer dat we deze omweg hebben gemaakt.

Maar goed zo kan het gaan. We rijden naar Åmål . Je merkt wel dat de vakanties zijn begonnen. Bij de reservering klonk de jongen als Vlaams hij probeerde ook Nederlands te spreken. Uiteindelijk bleek het een Drent te zijn met een Zweedse moeder.  Haha Anne en dialecten is geen goede match. Op de camperplek in de jachthaven moeten we een heel stuk omlopen om bij de wasmachine te komen, gelukkig leende onze Zweedse buurvrouw de fiets even uit zodat we de schone was even makkelijk konden halen. Het waaide lekker en de zon scheen, alles zo weer droog. In het stadje even een hapje eten, en contact gehad met Eric en Margriet, we zien elkaar morgen bij een zwembad in Karlstad.  Gezellig en heel veel zin in om hen te zien en te logeren bij hun huis in Sunnemo. Oprit-vakantie is altijd dikke prima. Ben er ooit in 2009 in de winter geweest, dus ook leuk om in de zomer er te zijn.