Hundertwasser en Lysekil

De toeristische attractie van Tjörn is het Akvarelmuseet als je de bruine borden mag geloven. Overal wordt naar dit museum verwezen, en terecht, het is een prachtig museum op een prachtige plek. Het is een traditioneel rood schuurachtig gebouw in het water van de de Söderhamn. We zijn mooi op tijd en kunnen nog even rondlopen in de omgeving.

Dan naar binnen om de tentoonstelling met aquarellen van Hundertwasser te bekijken. Echt heel mooi. We hadden ooit in Magdenburg een stadscentrum van zijn ontwerp gezien, met felle kleuren, daktuinen en het recht van iedereen op een raam met uitzicht. Die elementen komen hier ook terug. Hundertwasser waarschuwt al heel lang voor de gevolgen van klimaatverandering. Hij heeft er ook speciale actieposters voor ontworpen. Zijn motto was in 1953 al: The straight line leads to the downfall of our civilisation. Hij was inderdaad niet van de rechte lijn, maar van de spiraal, het symbool van het begin en het einde van het leven. Hij heeft ook prachtige wandkleden ontworpen. Op een afstand lijkt het alsof het schilderijen zijn.

Via het eiland Orust naar Lysekil, een mooi oud stadje aan de kust. In de haven een 100 jaar oud badhuis in een carré gebouwd rond het havenwater. Verder veel gezelligheid, toeristen en bootjes.

We koersen daarna op een jachthaven iets verderop aan de kust op een prachtige plek. Helaas is alles vol, dus maar door. We vinden een mooie rustige plek naast een oude kerk bij Bro K:A, bijzondere naam. Kerken en kerkhoven worden in Zweden heel goed onderhouden. Overal water en een gebouwtje met een toilet. Heel handig voor de passerende camperaar. Het plaatselijk restaurant is helaas alleen in het weekend open, dus maar zelf even een potje koken.