Arvika en Rackstadmuseet

Gisteren laat ons mandje in, dus lekker uitgeslapen. Vandaag naar Rackstadmuseum in Arvika, gaat om 12.00 uur open dat halen we nét. Bepaalde groep schilders die in de buurt van het Racken elkaar kenden en ook beïnvloede.n Deze ontstond in 1898 bij de werkplaats van de Eriksons Möbelwerkstadt. Je kunt deze kunstenaars dan ook meer zien dan alleen schilder of beeldhouwer. Ze werkten samen met vakmensen die hun ambacht verstonden. Dus naast schilderijen ook klokken, meubels stoelen en lampen te zien. Bijzonder dat spullen gemaakt begin 20-ste eeuw nu nog als “modern” gezien kunnen worden. Christian Erikson was naar Parijs gegaan en dus beïnvloed door de expressionisten. Zijn werkplaats  Oppstuhage was leeg en hij liet andere kunstenaars hier gebruik van maken, dat beviel ze vaak goed mede ook door het mooie licht en de omgeving. Zij bleven hangen en zochten zelf een plek. Zo ontstond dus deze Rackstadgroep.  Zij waren niet verbonden door een visie, manier van werken of uitgangspunten maar meer door praktische samenwerking en ondersteuning van elkaar. De werkplaats is er nog steeds en onze gids die even de sleutel in de auto had lagen liggen, maar hij kwam eraan, vertelde in eenvoudig Engels het verhaal. Schitterend gebouw waarin ook de keuken is opgeleukt door zijn 17 – jarige Franse vrouw Jeanne de Tramcourt. Het huis en de open haard in de keuken gaf nog steeds veel geur af, we roken naar verbrand hout. Terug naar ons mooie plekje aan het meer. Adam en Eva in het paradijs. Vooruit hierbij de code mocht je eens in de buurt zijn. N59.616730 E12.305959