Götakanaal en Vadstena

Wie kent het eerste deel van Sjöwall en Wahlöö politieromans niet, de vrouw in het Götakanaal. Tijd om eens te kijken wat er nu voor spannende zaken gebeuren. Het kanaal is vooral beroemd door zijn vele sluizen. Je weet, heb je een sluis, dan heb je boten en schepen én publiek. De sluis wordt nog handmatig bediend. Het is er inderdaad relatief druk, veel wandelaars en fietsers. Ook logisch want er loopt langs het hele kanaal een fiets-wandelpad. Wij hebben vanaf Borensberg ook lekker gewandeld langs het kanaal. De foto’s in onze reisgids van een aantal gebouwen gemaakt in de vorige eeuw staan er nog steeds zo bij. Zoals het Götahotel en een prieel met uitzicht op het kanaal.

Geen plek voor de camper alles vol. Hebben we nog niet eerder gehad. Dan opzoek naar camperplek buiten de dorpen maar wel aan het kanaal. Dat lukt. Enige is dat wij hier alleen kunnen betalen met Swish, een soort tikkie-systeem alleen voor Zweden. Je kunt deze app alleen downloaden als een bsn-nummer in Zweden hebt. Onze vrienden hebben alleen een Zweeds Btw-nummer dus die hebben er ook wel eens last van. Gelukkig was er gelijk een Zweed die aanbood het te betalen als wij hem cash konden geven. Tuurlijk, prima geregeld weer, overal zijn aardige mensen die oog voor anderen hebben. Leuk om aan het kanaal te staan want voor je neus varen de boten langs.

Volgende dag via Ljung met mooi kerkje nog naar Bergs slusar. Hier zijn meerdere sluizen die bediend worden en ook de oude sluisdeuren staan hier op de wal. Kun je goed zien dat het ijzer 200 jaar is meegegaan, maar het hout, wat natuurlijk ook onder water staat, meer te lijden heeft. Knappe koppen toen al om dit zo te ontwerpen.

We rijden over de snelweg naar Vadstena, met het prachtige Vasaslot aan het Vättern(meer) en een bijzonder klooster van de heilige Birgitta. Het oude klooster is nu een hotel. Het nieuwe net buiten het stadje is nog in trek voor een groep nonnen die nog Birgittinessen worden genoemd. Anne probeert nog even over de ophaalbrug te rijden met de camper.