Mozaïek vloeren, watervallen, verlichte slaapplek en op Berenjacht

Vandaag richting Neo Pella, Romeinse mozaïek vloeren in het landschap. Het is zo heet, en zo kaal op die plek dat we na een zeer kort overleg besluiten door te rijden. Door naar Edessa, een dorpje met allerlei watervallen en een grot. Bij deze temperaturen is het eigenlijk wel lekker om in en grot te zijn en de watervallen geven naast veel water en geluid ook de aandrang om te plassen en dit  dan maar gelijk op het terras in de schaduw aan te vullen.

We rijden door naar het meer van Arnissa door een soort Griekse Betuwe vol met fruit. Heel erg rustig hier, paar vissers die na het werk een hengeltje uitgooien. We parkeren de camper op een  stukje grond dat wat hoger ligt. Achteraf een wat rare plek, want ‘s avonds wordt er een groot kruis verlicht dat boven de camper staat. De camper stond met de rug naar het meer, omdat we wel even in de schaduw van de bus wilden zitten. Netty vond dat achteraf niet fijn, je kunt beter zien wie er aankomen en dat was nu niet zo. Netty vond het er een beetje te stil, en had niet zo heel goed geslapen. Aan het meer zelf is het prachtig en de mensen zijn allemaal vriendelijk.

Vandaag verder door de provincie Thessaloniki. Het is hier erg groen en overal worden we gewaarschuwd voor beren. Borden met daarop beren en wolven. Of let op, hier is een berenroute, hier steken beren over. Ook zijn er slangen en schildpadden die ons pad kunnen kruisen. Helaas alleen en slang en een schildpad gezien. We rijden naar Kastoria, een grotere stad bekend om zijn bont. Grote affiches met zeer kleurrijke bontjassen, sjaals. Begin 20 e eeuw stuurden geëmigreerde Grieken bontresten vanuit de USA naar hun thuisland. In Kastoria ontstonden toen erg veel bedrijven die de restanten weer gebruikten om nieuwe kleding van te maken. Booming business er waren wel 6000 bedrijven die hier mee bezig waren. Veel verkoop en veel mensen die hier speciaal voor kwamen. Niemand loopt meer in bont, zelfs de russen niet , en vanaf de jaren ‘70-‘80 ging het bergafwaarts. Het was dus ooit 1 van de rijkste steden van Griekenland. Wat er nu nog wel is, het mooie meer van Vegoritida. We rijden om het meer en komen bij twee prachtige kerkjes waar zowel binnen als buiten prachtige fresco’s zijn. Lekker geluncht aan het water. Rijden naar een camperplek maar er lopen daar grote kuddes koeien rond. Zijn er koeien, dan zijn er ook vliegen. Dan toch maar weer stukje terug rijden naar een parkeerplaats bij het eilandje Agios Achilios. Vanaf de parkeerplaats kun je via een  loopbrug naar het eiland. Het eiland is onderdeel van ene nationaal park. Er zijn wel gasten die aankomen en dan naar de B& B op het eiland gaan. Prima slaapplek en morgen maar even op het eiland rondkijken.