De leeuw van Potsdam

20 juli en onze zomervakantie is begonnen. Rustig wakker worden, ontbijten en de camper inpakken. Om half tien zijn we on the road. Op de snelweg vlak voor Groningen, worden we ingehaald door broer Bert die enthousiast zwaait. In Groningen onze eerste file, het zal niet de laatste van die dag zijn helaas. We zijn onderweg naar Potsdam bij Berlijn. Via het nieuws krijgen we mee dat men in het zuiden van Berlijn met man en macht op zoek is naar een leeuw. Hij is nergens ontsnapt, maar iemand weet zeker dat er een leeuw rondloopt. Gelukkig ligt Potsdam ten westen van Berlijn en zien we veel wandelaars en fietsers op straat als we er eind van de middag aankomen. 

We hadden een plekje op het oog in het centrum, maar dat is het toch niet. Aan de rand van het park Sanssouci ligt een betaalde camperplaats, waar nog plek voor ons is. Tegenover ons komt een touringcar uit Estland te staan, Oma’s Buss. Het blijkt een camper te zijn met drie generaties Esten aan boord.

Sanssouci is het Versailles van Berlijn. Een prachtig park met verschillende tuinen, marmeren beelden, prachtige bloemen en natuurlijk een slot. Bij dat slot zijn openbare toiletten. Bij het verlaten daarvan wisselt Netty even de telefoon van achterzak en wat ze dan niet doorheeft is dat ze daarmee haar bankpasje dat los in de zak zat, eruit wipt. Verderop in het enorme park worden we aangesproken door Duitsers, of we een bankpasje kwijt zijn. De man wist dat Rabobank Nederlands is en ze hoorden ons Nederlands praten. Het was inderdaad Netty’s pasje. Nog voor ze hem kwijt was, was hij alweer terug.

In de tuin staat een prachtig Chinees paviljoen. Versierd met gouden beelden en binnen schilderijen en porselein. Kaartjes konden we pinnen bij een zuil. Voor de mensen zonder pasje was er een grote fooienpot 😉 Terug naar Limoe drinken we koffie met een gebakje in de Koninklijke Konditorei.

Daarna naar het oude centrum. Veel historische gebouwen en grote pleinen. Wij gaan naar het filmmuseum met een overzicht van 100 jaar film in Babelsberg, een studio die al 100 jaar bestaat in Potsdam en waar veel beroemde films gemaakt zijn. Recent nog Grand Hotel Budapest. Een mooie tentoonstelling, waar Anne nog auditie doet voor een echte western als zoon van de grote Berin.

Anne als de zoon van de grote berin

Onderweg naar Oranienburg lezen we in het nieuws dat de leeuw waarschijnlijk een wild zwijn is geweest en dat de zoekactie gestaakt is. Tot zover komkommernieuws in de Duitse zomer.

2 reacties op “De leeuw van Potsdam”

Reacties zijn gesloten.