Liepãja

Na de mooie dagen op het schiereiland, weer aan de wal. We rijden naar Liepãja een redelijk grote havenstad in Letland. We zijn er wel eens eerder geweest, tien jaar geleden stonden we in de buurt. Herkennen alleen het havengebiedje waar eigenlijk nog niet veel is veranderd. We hebben een camperplek bij het strand in gedachten. Als we er aan komen rijden wordt er druk gewerkt aan de opbouw van het Summer festival. Niet dat wij er nu gelijk heen kunnen, het is ergens volgende week. We zijn er net en het begint (weer) te regenen. Gelijk naar het strand, heel mooi breed zandstrand. We vluchten al snel een strandtent binnen en hebben beiden wel zin in een alcoholische versnapering.

De volgende dag is het zonnig weer, en gaan we op verkenning in de stad. ’s Nachts heeft het verschrikkelijk geregend, wat een water overal. In een museum van volkskunst, is ook een glastentoonstelling, dat lijkt Netty wel wat. Anne blijft met Pieter even buiten. Er werkt een aantal vrouwen die allemaal geen enkel woord over de grens spreken. Twee jonge jongens worden door de vrouwen op Netty afgestuurd. Zij moet overal in het museum gaankijken, maar heeft alleen kaartje voor de glastentoonstelling. De jongens kunnen zo mooi hun Engels op haar oefenen. De tuin staat vol met beelden ook nog uit de periode van het communisme. Hoekige beelden maar zeker mooi. We hebben verder geen plannen. Veel mooi gerestaureerde huizen, en Netty maakt vooral foto’s van de deuren. Markt waar de locals hun groenten en fruit verkopen. Ook leuk ingemaakt augurken in gerecyclede jampotten en veel honing.

Heerlijk koffiegedronken in de “Boulangerie” leuk zaakje met ook lekkere taartjes. Het was bijna even of je in Parijs zat. Aantal mooie Street art werken of murals zo worden ze ook wel genoemd. We sluiten af met een Russisch -Orthodoxe kerk. Netty mag een hoofddoekje op en brandt een kaarsje voor de mensen die we liefhadden en hier niet meer bij ons zijn. Helaas elk jaar worden het er meer, maar vergeten doen we ze niet. Leuke stad om lekker door heen te wandelen, onze stappenteller laat zien dat we goed bezig zijn.