Langs de kruisheuvel naar de kust

20130724-161756.jpg
Litouwen is toeristisch gezien nog erg rustig. Op ons eerste campinkje stonden dus één Nederlandse camper en drie Belgische fietsers met tentjes. De Belgen fietsen van Talinn naar Vilnius in drie weken. Dan moeten wij de Baltische staten met de bus in twee weken kunnen doen. Vandaag eerst naar de kruisheuvel. Een bijzondere plek waar de Litouwers als teken van verzet steeds kruizen plaatsten op een heuvel. De Russen haalden ze steeds weg, maar de Litouwers bleven plaatsen. Nu staan er ontelbaar veel uit alle delen van de wereld van allerlei mensen. Variërend van een fietshelm tot een kruis gemaakt van uitlaatpijpen van een Harley Davidsonclub. Ook al ben je absoluut niet katholiek, toch is het een bijzondere plek. Natuurlijk is de paus hier ook geweest. Je zou natuurlijk op zo’n plek drommen toeristen verwachten, maar dat viel erg mee. Een stuk of twintig auto’s en een paar bussen, o.a. een Nederlandse van de firma ‘Effe weg’.

20130724-162015.jpg
Voor we er waren hebben we nog wel tien kilometer bospad gezien, omdat ik de GPS coördinaten verkeerd in de Tomtom had gezet.
Daarna op naar de kust, naar de plaats Klaipeda, voeger Memel geheten toen het nog Duits was. Een belangrijke havenplaats en de derde plaats van Litouwen. De binnenstad is mooi opgepoetst voor de toeristen, maar die waren er nog niet in grote getale. Misschien lag dat aan het weer, want het was frisjes en grijs. We stonden midden in het centrum geparkeerd, maar hadden nog geen Litouws geld. Eerst dus een ATM en dan proberen te wisselen. Een aardige manier vond het te lastig om een briefje van honderd te wisselen en gaf twee litas voor de automaat. We stonden vlakbij het oude postkantoor met o.a. Deze prachtige postbussen

20130724-162212.jpg

Langs de kust staan bossen met een heel smal strand. Ten noorden van Klaipeda zijn verschillende campings. Wij koersten op een camping met als beoordeling een negen, maar dat vonden wij niet helemaal kloppen. Er zijn gelukkig meer campings. We staan nu op een camping vlakbij het strand. Netty heeft zwaar onderhandeld en zeven euro van de prijs gekregen. Blijft het met 15 euro toch nog duur. Ook op deze camping een Duitse camper en een Britse tent, meer niet.

Een reactie op “Langs de kruisheuvel naar de kust”
  1. Ha Anne en Netty, Heerlijk om te volgen jullie belevenissen, en wat leuk geschreven, ik kijk elke dag even. Goede reis verder!

Reacties zijn gesloten.