Ardabil

Een van onze gasflessen is al een tijdje leeg. Nou redden we het vast wel met de andere, maar een reservefles is toch wel plezierig en we zien in Iran overal gas vul plaatsen. Het mannetje wil graag onze fles vullen, maar heeft geen passende aansluitnippel. Maar die kan hij zelf wel even maken. Hij pakt een stuk rubberslang en maakt dat warm met zijn aansteker tussen allemaal gasflessen. Onze tijd is nog niet gekomen 😉 Met een ijzerdraadje zet hij de slang vast op de vulopening van de gasfles en pompen maar. Voor 2,50 euro is de fles weer vol.
Onderweg rijden we een stuk parallel met de grens van Azerbedjan. Veel wachtposten, prikkeldraad en doodskoppen op bordjes. Er wordt gewaarschuwd om niet inde bermen te lopen, want er kan nog wel ergens een verdwaalde bermbom liggen.

Ardabil is een levendige stad, maar er komen waarschijnlijk weinig toeristen. Iedereen gaapt ons aan en vraagt waar we vandaan komen. De bezienswaardigheid is het mausoleum van een oude sjah Zoekend naar de ingang stuiten we op een groepje vrouwen dat voor een soort nis in de wand van de moskee staat, waar kaarsjes gebrand worden en de vouwen grassprieten aanraken die daar staan. Het lijkt wel een combinatie van Oosterse en Katholieke traditie. Ook worden er snoepjes uitgedeeld. Niet alle dames kunnen op hun beurt wachten en graaien handen vol snoep uit grote kilo zakken toffees.We komen er niet achter wat dit precies is. Het mausoleum is erg mooi. Binnen dezelfde techniek als in het paleis in Isfahan met opengewerkte kalkfiguren.

We lunchen in een snackbar. De eigenaar vindt het prachtig en vraagt of hij foto’s mag maken. Natuurlijk gaan we ook met hem op de foto. Hij lijkt vereerd dat wij zijn zaak bezoeken, voor een simpel broodje fallafel.

Overnachten doen we aan een meer aan de rand van de stad, Shorabil. Daar wordt massaal gesport. Wij rijden een rondje met Limoe om het meer, maar vinden geen geschikte parkeerplek. Die vinden we wel bij een hotel dat aan het meer staat. We krijgen toestemming om op het parkeerterrein te overnachten en slapen er heerlijk en veilig van de weg af.