Thraciërs, brutalisme en Veliko Turnovo

Vandaag gaan we eerst naar het dal van de Thracische Koningen. In dit dal heeft men een stuk of 15 grafheuvels gevonden van de Thraciërs die daar hun belangrijke koningen hebben begraven. Een paar zijn voor publiek toegankelijk. Wij gaan naar het graf met een schildering van een prinses. Deze heuvel wordt bewaakt door een hele vriendelijke mevrouw. Ze vraagt nadrukkelijk hoe oud we zijn, want dan kan ze seniorenkorting geven. Netty is te jong, maar Anne wil ze wel korting geven met zijn wilde grijze haren. Zij wil ons graag alles vertellen en biedt aan op Pieter te passen als wij de tombe bezoeken. Maar dat is niet zo handig, want ze gaat zelf ook mee. Pieter gaat zo lang even in de bus. De tombes waren allemaal leeg geroofd, dus alleen de tombe zelf is nog te bezichtigen. Het bijzondere van deze is dat er een mooie schildering op het plafond zit van een roodharige prinses. Ook zijn in de voorkamer botten gevonden van een paard, want ja hoe moet zo’n koning naar de hemel zonder paard. Alle andere zaken voor de reis zijn allemaal al weggehaald door dieven.


Dan de berg op naar een monument dat je al van ver ziet. Een soort vliegende schotel met een enorme pilaar met ster ernaast. Het is het Buzludzha auditorium, gebouwd door de communistische partij ter nagedachtenis aan een geheime bijeenkomst waar de eerste communistische partij werd opgericht. In de jaren vijftig is dit neergezet in de stijl van het brutalisme, oftwel beton brut, met architecten als Mies van de Rohe en le Corbusier. Helaas is het zoals veel overheidsgebouwen in Bulgarije niet onderhouden en daarom niet meer toegankelijk. Een Vlaming weet ons te vertellen dat de staat en de communistische partij al een hele tijd ruzie maken wie de restauratie moet betalen. Hij weet ook nog te vertellen dat het vanuit de lucht goed te zien is. Een Nederlandse piloot heeft er mooie foto’s van gemaakt , dat doet hij vaker vanuit de lucht met gebouwen op bijzondere plaatsen. Terwijl wij de bus neerzetten voor een foto, komt er een Nederlandse motorrijder voorbij die roept: “Verboden te parkeren”.


Op naar het volgende monument een heleboel haarspeldbochten verder. Het is het Shipka Monument ter herinnering aan de strijd van een Bulgaarse militie samen met de Russen tegen de Ottomanen (Turken) in 1877. De kanonnen waarmee ze stenen schoten bij gebrek aan kogels staan er nog.


Onderweg vervallen parkeerterreinen langs de doorgaande weg met bijzondere zitjes. Jammer dat ze niet onderhouden worden.

‘s Middags arriveren we op camping Trinity Rock Farm en worden warm ontvangen door Cliff. Het is een beetje nonchalant geheel met mooie graffiti en brocante. We krijgen een mooi plekje bij de rivier, naast een Nederlander op een motor die ons de weg had gewezen naar de camping toen we in het dorpje stonden te zoeken naar de juiste afslag. Hij is al 11 jaar op vakantie. Cliff legt uit dat het erg nat is geweest de laatste tijd. Dat kun je goed zien en ruiken. Het is wat muf en de rivier is helemaal bruin van het zand terwijl hij in deze tijd helder hoort te zijn. Maar wel een heel mooi plekje.

DCIM/100MEDIA/DJI_0117.JPG


De volgende dag naar Veliko Turnovo, volgens Hidde het mooiste stadje van Bulgarije. We vinden met enige moeite een mooie parkeerplek in de schaduw. Van een mevrouw in een geel hesje koop ik voor 4 uur een soort kraskaarten om te parkeren. Eerst maar even wat euro’s wisselen. Dan naar het museum voor moderne kunst. Het is een staatsmuseum en dat is te zien. Alles heeft achterstallig onderhoud. Alleen beneden is airco, in de andere zalen is het warm en benauwd. Schilderijen bollen in hun lijst. Ook hier wordt speciaal voor ons het licht aan gedaan. Veel schilderijen hebben de strijd tegen de Ottomanen als thema, ook al zijn ze recent gemaakt. Allemaal Bulgaarse schilderijen met veel verschillende vergezichten op de stad Veliko Turnovo in verschillende stijlen. Zit mooi werk tussen. Eentje zou zo een van Van Dongen kunnen zijn.


Buiten valt ons een mooi gebouw op, gebouwd in de stijl van het brutalisme. Mooie betonvormen, maar ook weer verschrikkelijk slecht onderhouden. Jammer. We halen Pieter uit de bus en dwalen door het gezellige stadje en eten een pizza. Naast ons Fransen, die na jaren camperen hebben ze in deze omgeving een huis gekocht. Altijd even bij een makelaar kijken en voor zo’n zestigduizend euro heb je een groot huis met meer dan 1000 m2 grond, Ik vertrek gevoel komt over ons.


Dan naar de meest luxe camping van Bulgarije, Veliko Turnovo Camping. Aangelegd door Engelsen, met een mooi zwembad, dat ook een attractie is voor de mensen uit de omgeving. Goed terras, ruime plaatsen en heel goed georganiseerd en schoongehouden. Kortom we blijven twee nachten en luieren lekker bij de bus en het zwembad. Lekker eten op het terras, kortom heerlijk vakantie. Ook fijn dat alles het gewoon doet en je ook je haar kunt wassen met warm water!

4 reacties op “Thraciërs, brutalisme en Veliko Turnovo”
  1. Mooi verhaal en mooie foto’s. We hebben Bulgarije bereisd zo’n jaar of 6 geleden. Een paar concerten in Sofia, en daarna touren door het land. Met een groep muziekliefhebbers. We hebben betonskeletten gezien, die nog niet af waren, maar alvast in gebruik waren genomen. Maar ja, dat is hot topic in Noord-Korea. Goede reis, en snel tot ziens !

  2. Hey jongens ,wat een prachtig verhaal en foto’s. Zo is Bulgarije ontzettend mooi. Moeten we toch onze kijk op Bulgarije bij stellen. We zijn een beetje bij jullie langs gereisd. Net even te laat onze planning gemaakt. Was gezellig geweest …. houden jullie te goed. Groetjes en geniet 🙂🙂

Reacties zijn gesloten.