Op pad in tijden van Corona

Vrijdag 7 augustus gaat de wekker vroeg. Om zes uur vertrekken we richting Hamburg, om 06.06 maken we onze eerste foto op de Trekweg net buiten Kollum, van een hele mooie zonsopkomst.

De reis gaat voorspoedig, zelfs in Duitsland bij de wegwerkzaamheden bij Leer geen file. Bij Bremen staat de file aan de andere kant, zo te zien een groot ongeluk met meerdere vrachtwagens. Vlakbij Hamburg, aan de Elbe zijn meerdere campings bij het dorpje Dräge. We zien mooie plekjes aan het water van een hele grote camping. Daar is geen plek, we rijden terug naar de buren. Dat blijkt ook de camping te zijn die we eerder gemaild hadden, maar geen antwoord gekregen. Daar is wel plek en wat voor een plek. Een heel mooi stuk met veel schaduw direct aan het water. Wij blijven er twee nachten.

DCIM/100MEDIA/DJI_0219.JPG
DCIM/100MEDIA/DJI_0222.JPG
DCIM/100MEDIA/DJI_0221.JPG


De Elbe is hier een getijdenrivier met een behoorlijk verschil tussen eb en vloed. Bij eb is er een prachtig groot zandstrand bij vloed een brede rivier. De rivier wordt nog veel door beroepsvaart gebruikt. Grote duwbakken met containers en brandstoffen komen voorbij. Daarnaast heel veel speedboten, jetski’s en wat er verder maar kan varen. Ik pomp mijn kano ook op en ga lekker een stukje peddelen. Het is heerlijk relaxen bij de rivier.
Op en rond de camping opvallend veel mensen met opgedirkte honden. Tegenover ons staan Nederlanders met vijf en zeven honden achter een hekje rond hun camper. Ook buiten de camping komen we veel bijzondere honden en baasjes tegen. Wij vermoeden een hondententoonstelling in de buurt, lekker binnen met 32 graden 🙂
In Duitsland zijn de Coronamaatregelen strenger. Overal binnen moet een mondkapje op en op een terras of bij een restaurant moet je je registreren.
Na twee nachten Elbe verder naar het oosten. Het is zondag als we Lübeck binnenrijden. Heerlijk weer en geen mens op straat. Ze zijn waarschijnlijk naar het strand. Mooie stad. We bekijken het huis waar Thomas Mann zijn beroemde roman Buddenbrooks heeft geschreven.

Verder bekijken we de prachtige Dom, die eerst katholiek, maar al heel lang Luthers is. Mooi wit geschilderd aan de binnenkant met respect en zichtbaarheid van zowel katholieke als hervormde uitingen. De dominee draagt op de foto een brede witte kraag,wat je ook wel in oude Skandinavische films ziet, in het echt zie ik hem buiten staan met een wit overhemd.

We lopen nog langs het Willi Brand museum, het Günter Grass museum, een oud ziekenhuis en heel veel mooie trapgeveltjes en torentjes. Veel nieuwe zakelijkheid, Bauhaus, waar je aan de buitenkant je prima mee kan vermaken. Ook straatjes waar vakwerkers als klokkenmaker, tingieters werkten en waar nu ook ambachtslieden hun galeries hebben. Een van de vaklieden verkoopt heerlijke chocolade. Allerlei soorten en maten, ook eentje speciaal voor mannen met whisky er in. Kortom, een leuke stad om in rond te dwalen. De rust en weinig mensen vonden we overigens nu niet erg, juist in tijden van Corona zelfs wel lekker.


Na de lunch richting kust. We koersen eerst naar een camperplaats bij een golfbaan. De wegen worden al snel smaller, met dikke bomen aan de zijkant. Overal racen Duitsers op elektrische fietsen. Uitkijken dus. Mooi plekje bij de golfbaan, maar helaas vol. Vlakbij zijn nog meerdere camper plaatsen. Dat blijkt in een bijzonder toeristisch dorpje te zijn, waar de campers deur aan deur staan. Niet ons ding. Verderop is een plekje bij een Ferienhof in Wohlenberg. Daar kunnen we achter het hotel met restaurant staan, op 100 meter van de Oostzee. Prima ruime en rustige plek. Ook heerlijk vis gegeten en een Duits biertje is met dit dorstige weer zeer welkom. Strand is aan de overkant van de weg. Er is zelfs een speciaal hondenstrand, waar je samen met je hond lekker aan het strand kunt zijn. Hier houden we het wel weer even vol. Pieter onder de parasol en wij ernaast. Ordnung muss sein.

2 reacties op “Op pad in tijden van Corona”
  1. Piepertje kijkt “wat doet mijn buurman raar” in zo’n hitte moet je lekker in schaduw blijven liggen en niet kuilen graven”

Reacties zijn gesloten.