Ostseestrand, vis, hanzestad en vuurtorens

Wij hadden altijd geleerd dat zee in het Duits Meer is en meer See, maar de Oostzee noemen ze hier Ostsee. We denken dat See als zee in een eigennaam wel voor kan komen. Aan die Ostsee is het goed toeven. We hebben een mooi plekje, super rustig ondanks alle drukte in de omgeving. Boodschappen doen we in Klünz, een mooi dorpje met aan de rand alle gebruikelijke winkels. Dan lekker naar het strand. Het is een ouderwets Oostblokstrand, met een grote oude pier waar ooit grote schepen aan konden leggen. Nu zijn allemaal betonplaten met onkruid ertussen en verroeste randen. Gisteravond was het druk met vissers. Allemaal mensen die de 1 na de andere vis uit het water slingeren en met een knuppeltje doodslaan en in een koelbox stoppen. Opvallend veel vrouwen die de knuppel zonder pardon hanteren. Ze hebben of een hele grote familie of verkopen het aan een restaurant. Je kunt hier dus ook heerlijk vis eten, dat doen we dan ook regelmatig.


Wij gaan naar het hondenstrand met Pieter en inderdaad honden in alle soorten en maten. Ook zie je hier de Oostduitse Frei Körper Kultur (FKK) nog volop, oftewel naakt recreëren. Met een gezond kleurtje terug naar de camper.


‘s Avonds laat Anne bij de afwas een glas vallen en snijdt zichzelf in de pink. Een bloedbad. Flink wat verband erom om het bloeden te stelpen. De volgende dag blijkt dat goed geholpen te hebben, maar bij het losmaken van het verband, bloedt het weer volop. Op advies van Sijke moet er een parafinegaasje op. Dat hebben we natuurlijk niet 😉 Kopen we de volgende dag in Wismar. Dit doet ons ook beseffen dat we de EHBO-set nog eens goed moeten nalopen en onze medisch onderlegde zuster eens moeten vragen om advies. Ook moeten we misschien eens wat basis EHBO leren voor we langdurig op reis gaan.


Na nog een heerlijk stranddagje gaan we naar Wismar, een prachtige oude Hanzestad. Het is er erg rustig gelukkig. Weinig toeristen. We vullen de verbandmiddelen weer aan bij een apotheek en drogist. Van de oude dom staat alleen nog de toren, de kerk zelf is weg. Met metselwerk zijn de contouren aangegeven en de plaatsen van de pilaren. Een mooie oplossing. Geeft een prachtig ruimtelijk effect. Wismar is de stad van het varken. Een Nederlandse kunstenaar die vanwege de liefde in Wismar beland is, heeft een winkeltje geopend, omdat hij elke dag zag wat de mensen deden met de bronzen varkentjes op de Schweinebrücke. Er werd geaaid, geknuffeld, selfies gemaakt, oftewel de mensen werden er blijer en gelukkig van. Het is een soort stal met veel stro, beeldjes van varkens en leuke kaarten. We lopen nog even naar de oude haven en dan terug naar Limoe, die mooi in de zon staat te glimmen tussen mooi gekleurde oude koopmanshuizen, een plaatje.


Verder naar het eiland Poel, waar in ieder geval 2 vuurtorens zijn. Onderweg nog een heerlijke bak aardbeien gekocht. Het eiland is behoorlijk toeristisch. Een heel groot parkeerterrein voor de dagjesmensen en en vergelijkbaar terrein voor campers om te overnachten. Niet echt ons ding dus. We maken snel een foto van de vuurtoren , waar een soort van Efteling vakantiedorpje om heen is gebouwd, en tuffen naar de andere kant van het eiland voor de tweede vuurtoren. Die bereiken we bijna off road. Super mooi plekje aan zee, maar helaas verboden terrein, om echt dichtbij te komen. Dus snel een foto en weer weg. Onderweg treffen we nog een paartje dat in een rol stro is beland 😉


Camperplekken zitten allemaal erg vol en zijn erg duur langs de kust. Toch vinden we er nog eentje. In een klein dorpje vlak voor Warnemünde. Wel weer een bijzonder plekje met een hele strenge boerin. We mogen alleen het terrein op als we een eigen toilet en douche hebben. Ik leg uit dat we helemaal zelfvoorzienend zijn. Dat vindt ze maar bijzonder in zo’n kleine camper 😉 Er zijn ook toiletten. Douches en zelf een ligbad, maar dat is allemaal gesloten vanwege Corona. Dus leggen we de zwarte waterzakken in de zon en organiseren onze eigen douche.
Het strand is vlakbij en het parkeerterrein en het strand zijn zelfs gratis. Uniek in deze regio. We moeten echt overal betalen voor het parkeren en de strandtoegang, een soort toeristenbelasting. Verdienmodel toerist lijkt hier wel uitgevonden. We hebben een heerlijk dagje aan het strand en besluiten om maar niet naar Rostock te gaan, maar nog een nachtje bij de boerin te blijven. Zij had ons al op het parkeerterrein gezien en verdacht ons er van dat we illegaal wilden overnachten 😉 ‘s Avonds lekker douchen achter de bus. We zien pas later dat daar ook een camera hangt. Wat zal de boerin opgekeken hebben van onze douche.

Een reactie op “Ostseestrand, vis, hanzestad en vuurtorens”
  1. Heerlijk, om zó weer op reis te kunnen! Geniet er lekker van!
    Bedankt voor de mooie en soms intieme foto’s, haha.
    Tot later! Liefs uit Leek.

Reacties zijn gesloten.