Van Lund naar Kattegat

Lund is een oude universiteitsstad met de hoofdgebouwen in rood baksteen in het centrum. Het is nu natuurlijk rustig, de studenten zijn naar huis. Het academiegebouw stamt uit 1882 met klassieke zuilen.

We wandelen door de mooie lanen naar de Domkerk, de toeristische attractie van Lund. Het is niet alleen een mooie, grote en oude Dom, maar heeft ook een astronomische klok. Om 12.00 en om 15.00 uur geeft het uurwerk een showtje weg. Omdat Pieter niet in de kerk mag, is Netty alleen bij de uitleg van de pastoor. Het begint met trompetgeschetter en met begeleiding van een ingebouwd orgel komen er diverse figuren voorbij. De klok geeft uiteraard niet alleen de tijd, maar ook de juiste datum, maanstand en sterrenbeelden aan. Klopt allemaal als een bus. In het souterrain zijn niet alleen verschillende grafkelders, maar ook moderne kunst met veel zwarte vlakken en 1 roodgestreepte. Groot contrast met de kerk zelf.

We zoeken de bus weer op die bij het station staat. We hebben nu een parkeerapp geïnstalleerd die overal in Zweden zou moeten werken. Hij doet het in ieder geval hier. Voor de lunch heeft Netty heerlijke smörebrödjes meegenomen met garnalen en een typisch Zweeds kaneelbroodje. Heerlijk.

Door naar de volgende overnachtingsplaats, Högenäs strand, waar we het Kattegat in duiken. Mooi plekje voor 5 campers, maar ‘s avonds blijkt dat er ook best 8 campers kunnen staan als je dubbel parkeert. We genieten van een prachtige zonsondergang waarbij Netty de zon weet te vangen.