Van Tjolöholms naar Öckerö

Net als thuis granola gemaakt in de oven. Ondanks het kleinere formaat prima gelukt en dus blijven we lekkere ontbijtjes houden op reis. We gaan eerst naar Tjolöholms slot, een mooi oud Buiten in Tudorstijl. Het is net Downtown Abbey met grote tuinen, schuren met koetsen en veel personeel. Dit personeel verkoopt vooral dure souvenirs en ‘nutteloze’ dingen aan de toeristen. Zeepjes, handgedrukte theedoeken, katoenen nachtponnen en voor de man een baardtrimset. Er worden ook tweedehands spulletjes verkocht door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Netty scoort 4 mooie bordjes. In de schuur tussen de koetsen staat ook een stofzuiger, dat wil zeggen een soort koets met een heleboel hulpstukken en slangen, die door een paard voor de hoofdingang werd getrokken, waarna de slangen en hulpstukken aangesloten werden en naar binnen gebracht om te zuigen.

Daarna door naar Gotenburg, dat wil zeggen niet naar de stad zelf, maar naar een eiland voor de kust, Öckerö. Een gratis pont brengt ons in 12 minuten naar het eiland. Schitterend, met grote rond stenen en huisjes die daar tussen staan. Wij vinden een mooi plekje aan het eind van de weg, vlakbij een strandje.

Er staat een huisje op de rotsen met in de ‘tuin’ een wc. Een oude vrouw met een stok loopt over haar erf naar deze wc. Wij zien ‘s avonds een van de mooiste zonsondergangen ooit.