Van Råå naar Humlebaek

We wilden eerst naar een vertrouwd en mooi plekje aan de kust bij Påårp, maar de weersvooruitzichten waren niet echt super, dus vervolgen we onze route naar het zuiden en gaan naar het dorpje Råå, vlakbij Helsingbörg. In de plaatselijke jachthaven vinden we een mooi plekje. In de haven ligt nog een vissersvloot, maar de meeste vissers hebben vakantie zo te zien. Er is ook een museum gewijd aan de visvangst en het zeilen. Aan het eind van de pier staat een mooi groot havenlicht. Leuk om foto’s van te maken. Heerlijk wandelen zo langs de kust. Ook hier een kalltbad, waar je afgeschermd bloot in zee kunt zwemmen, keurig mannen en vrouwen gescheiden.

De volgende morgen wilden we met de boot naar het eilandje Ven, in het Kattegat tussen Zweden en Denemarken. Het eiland is vooral bekend vanwege een sterrenkijkstation dat daar al heel lang zit. Het weer is helaas wat onstuimig en wisselvallig. Misschien toch niet zo’n goed plan om met een klein bootje de zee op te gaan. Dan maar met een grotere, de veerboot naar Helsingör in Denemarken. Kunnen we mooi naar het museum Louisiana dat daar vlakbij ligt. Onderweg naar de veerhaven klinkt opeens een politiesirene achter ons. Blijkt er al een tijdje een politieauto achter ons te zitten met de zwaailichten aan. Of we dat niet gezien hadden, vraagt de eerste politieman. De tweede is wat vriendelijker en vraagt om paspoort en rijbewijs. Op de vraag of dit in Nederland ook zo gaat antwoordt Netty bijdehand dat we nooit aangehouden worden. We mogen weer verder. De veerboot vaart om de 20 minuten, dus eventjes wachten en we zitten op zee. Lekker buiten in de harde wind. De meeste Zweden zitten binnen en doen alsof ze op een Cruise zijn. Gezellig een biertje en een wijntje. Aan de Zweedse en de Deense kant weer geen enkele controle op paspoorten of Covid qr codes. Iets buiten Helsingör en vlakbij het museum Louisiana vinden we een mooi plekje in het dorpje Humlebaek. Het is een badeplats, waar een kraan en een wc is. Net als in Zweden vind je ook in Denemarken overal openbaar sanitair dat schoon en heel is. Het museum is vandaag dicht, dus dat staat voor morgen op het programma. Nu lekker wandelen in de toch wel chique buurt met prachtige (vakantie)huizen en dure auto’s. Officieel is wildkamperen niet toegestaan in Denemarken, maar je mag wel even uitrusten in je auto als je gereden hebt 😉 Dat doen we dan ook.