Napels spoort niet

Zondag na de inbraak, gaan we met goede zin op pad. We laten ons niet kisten. Gisteravond kaarten gereserveerd voor Heraculeum. Met de trein naar centrum en dan overstappen op de metro. Heraculeum lig net buiten de stad. We gaan over naar het nieuwe stadion en moeten even goed zoeken voor de juiste aansluiting. Net als we weten waar we moeten zijn, blijken er opeens geen treinen meer te rijden. Let wel, het is gewoon in de ochtend, op paaszondag. Helaas nergens info beschikbaar maar door te vragen blijkt dat we niet verder kunnen. Na veel heen en weer geloop nemen we dan maar een taxi. De kaarten hadden we immers al gekocht en wilden er ook graag naar toe. Na zestig euro te hebben afgetikt zijn we waar we willen wezen. In 79 na Christus heeft de Vesuvius een hele grote uitbarsting gehad. Hierdoor is de bekende plaats Pompei overstroomd met lava. Heraculeum ligt daar vlakbij, maar dit dorp is niet overstroomd met lava maar met modder. Hierdoor konden veel mensen vluchten via de zee. Behalve de mensen die wachten in de boothuizen op de boten de laatste 200 mensen zijn alsnog daar overstroomd door de modder. Het dorp is redelijk intact gebleven onder de grond. Begin 20 e eeuw zijn de archeologen begonnen met het afgraven van deze lagen en kwamen de gebouwen en wat er allemaal onderlag weer naar boven. Bijzonder om te zien, want op de lagen is gewoon verder gebouwd, er ligt een hele stad bovenop. gedeeltes zijn nu afgegraven en gerestaureerd. Je loopt dus ook een heel stuk naar beneden wat is afgegraven en in kaart is gebracht. Schitterende paleizen, fresco’s, baden, een kroeg. Zie de foto’s voor de mooie voorbeelden.

Nadat we hier uren hebben rondgelopen, gaan we te voet verder naar een station in de buurt voor de trein. Kijken of hij ook rijdt. Onderweg kwamen we nog een processie tegen, hierdoor hadden we de trein op een haar gemist. Maar het gaf niet, het weer was top en we hebben heerlijk in het zonnetje gezeten en wat lekkers gegeten. Terug in de stad gaan we naar ons ondertussen vertrouwde station. Als we er zijn, zijn de hekken dicht. Dicht? Zeker morgen weer een nieuwe spoordag. Daar sta je dan, geen openbaar vervoer meer. Je moet het zien als eerste kerstdag dan is er ook bijna niks meer actief. In Nederland heb je dag een zongdagsdienstregeling, maar hier gaat alles op slot. We lopen het naar het centrum op zoek naar een taxi. Die rijden er genoeg rond, maar allemaal vol. We komen erachter dat je bij een taxi standplaats kunt bellen voor een taxi. Op het moment dat we daar staan, stopt er een auto vlak voor ons waar drie mensen vechtend uit rollen en voor onze ogen met elkaar op de vuist gaan. Een persoon moet het het meest ontgelden. De auto rijdt , rolt nu verder de straat op. Gekkenhuis hier. Een Napolitaan moet er erg om lachen en wijst naar zijn voorhoofd en houdt zijn handen vragend omhoog, Tsja zo gaat dat hier, start de scooter en rijdt weg. We zien en lege taxi, geen chauffeur. Een vrouw zegt: niet met die taxi gaan die man zit al een uur in dat café. Ondertussen een taxi aangehouden en in onderhandeling over de prijs. Nou ja onderhandeling. Hoe werkt het ook al weer, economisch principe van vraag en aanbod…. we stappen in omdat we anders gewoon niet thuis komen en tikken maar weer af. Om Anne zijn verjaardag alvast te vieren gaan we heerlijk uit eten bij Akademia ,eigenlijk een mix van restaurant en club, metveel jonge mensen. Heerlijk gegeten en gedronken. Na deze bijzondere dag gaan we allemaal toch naar huis met de vermoeidheid in hoofd en benen. Lekker slapen en morgen gezond weer op…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *