Het orakel van Delphi

De wekker gaat om 06.30 uur, en dan te bedenken dat het een uur later in Griekenland is. Maar niet getreurd, het is lekker qua temperatuur, we kunnen met de lijnbus naar de site van Delphi om 07.30 uur. In Griekenland komt de bus later, zijn de wandelingen aangeduid met een kortere tijd, kortom alles om de mens niet te ontmoedigen. Het is rustig en  kunnen als eersten de site op. Veel lopen, en trappen op en af. Veel marmer en natuursteen, dus oppassen waar je loopt. Als je daar loopt is het goed te zien waar de Apollo tempel was, de stoa, schatkamer  van Apollo en een theater voor 5000 man. Apollo werd hier eer aan gedaan. Het orakel van Delphi kennen wij, maar daar is weinig van  terug te zien, alleen de plek waar zij zat en de boodschappen van de goden ontving. Er gingen veel mensen naar toe om raad te vragen bij het nemen van belangrijke beslissingen . Pitha, zo heette deze priesteres, was eigenlijk een soort doorgeefluik van de goden. Ze kwam op bepaalde momenten in trance en stootte dan onsamenhangende klanken uit, die dan door de priesters werden vertaald. Vaak in wat cryptische verzen. De god Apollo, was de god van het licht en kon overal doorheen dringen en zien wat het oog van ons eenvoudige stervelingen niet ziet. Het museum wat er naast staat geeft wel weer een verdieping net als bij Olympia. Maar deze site is wel beter te overzien. Als je er rond loopt, heb je ook wel het “gevoel” dat hier duizenden jaren eerder ook mensen liepen. Prachtig uitzicht als je boven staat bij het theater. Als we terug gaan is de bus al weg, dus nemen we een taxi naar de camping. De hele middag hangen we wat om de camper en het zwembad want het is te heet om nog iets te doen. Na het diner op het terras, begint het dan eindelijk te onweren en komen er ook een paar buitjes. Heerlijk dat lucht wel op. 

Een reactie op “Het orakel van Delphi”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *