Heilige Lukas en smartwip

Ook vandaag vroeg op pad, anders is het te heet. We rijden de bergen in richting het klooster van Hosios Loukas, de heilige Lucas. Deze man, niet te verwarren met de apostel Lukas, leefde ruim 900 jaar na Christus. Hij wilde goed doen voor anderen, en is op een plek in de bergen begonnen met het oprichten van een klooster, midden in de natuur. Elke keer weer vraag je je af hoe hebben ze dit allemaal konden doen, alle materialen moesten er naar toe worden gebracht, maar ook eten en drinken, het reizen over “paden” of gewoon een weg banen. Er zijn meerdere gebouwen en kerken op het terrein, er wonen ook nog steeds monniken. De kerk is in Byzantijnse stijl en ook de tuinen en bomen eromheen zijn prachtig. Zelf vonden wij de crypte gewijd aan de heilige Barbera erg mooi. Maar sowieso een hele fijne sfeer, met veel fresco’s en iconen. Heel mooi gerestaureerd en onderhouden. Hebben er best lang rond gelopen. Koffie gedronken op het plein met prachtige bomen. We kregen er nog wat lekkers bij omdat we uit Nederland komen(?).

We rijden hierna door naar het eiland Evia, in het Grieks Euboea. Het is het één na grootste eiland van Griekenland, maar heel eerlijk wij hadden er nog nooit van gehoord. Kreta is het grootste eiland. We rijden richting de hoofdstad van het eiland, Chalkida, en gaan lekker naar het zandstrand, even afkoelen en zwemmen. We hebben al een mooi plekje gezien waar we prima kunnen overnachten, bij een jachthaven. Als we er tegen 19.00 uur aankomen zijn er vooral vissers die op de rotsen wat proberen te vangen. Het is er wel wat vies en we ruimen even wat troep op om en rond de camper. Dat doen we wel vaker als we ergens staan. Park4night geeft vaak tips waar je kunt staan, maar het uitgangspunt is dan wel om de omgeving schoner achter te laten dan je hem aantrof. Nou dat kun je hier wel doen. Lekker camping diner, en we laten de schuifdeur open en de lichten uit tegen de muggen. Kan het wat doorwaaien en worden we niet geprikt. Opvallend is wel dat er veel auto’s langs komen. Vooral met jonge stelletjes erin.  Naast ons parkeert een  zwarte Smart met geblindeerde ramen. Na een tijdje kijken we op en zien we de Smart als een soort Wipkip op en neer gaan. De Griekse jongeren hebben vaak thuis niet al te veel privacy en gebruiken hun auto als een liefdesnestje. Was wel heel grappig om te zien, want veel ruimte heb je nu eenmaal niet in een Smart. Maar zoals het overal  is, liefde maakt een smalle plek breed. 

3 reacties op “Heilige Lukas en smartwip”
  1. Geweldig, wat een verhaal weer, de Wipkip 🙂 Maar toch ook mooi om te lezen dat jullie (vast niet alleen als Nederlanders) wat extra’s bij de koffie kregen.

  2. Hahaha de Wipkip, geweldig 🙂
    Evia is een prachtig eiland helaas is het noorden vorig jaar getroffen door grote bosbranden. Geniet van Evia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *