Meteora Kloosters

Vandaag weer de wekker, want de toeristenbussen vanuit Athene en Thessaloniki wil je wel voor blijven als je nog iets wilt zien van deze kloosters. Het zijn er zes, die nog zijn overgebleven zijn na WO II. De kloosters zijn allemaal gebouwd hoog boven op de steile rotspartijen. Zo bijzonder als je die kant op rijdt is dat eigenlijk alleen al de moeite waard. Hoge rotspartijen en daar bovenop in de verte een gebouw. Ongelooflijk hoe daar ooit alle materialen naar boven zijn gebracht. De kloosters zijn ook te zien in een James Bond film For your eyes only. Het lijken van afstand wel zwevende kloosters, en met wat wolken of mist maakt het allemaal nog mysterieuzer. Het landschap, we kunnen er niet genoeg van krijgen. Natuurlijk parkeren we op tijd, en omdat we ook wel even willen “voelen” in de benen hoe het is om naar boven te sjouwen gaan we lopen vanaf een verderop gelegen parkeerplaats. Wij lopen dan nog gewoon over asfalt. We gaan eerst naar Metamorfosis, het grootste klooster en daar verheugen wij ons op een afdeling met manuscripten. Schitterend gelegen en onze stappen halen we vandaag  met gemak.

De kleding van ons is in orde, want bij aantal kloosters wordt geleefd naar monastiek regime, en is dus ook op bepaalde tijden gesloten als de monniken, nonnen hun geestelijke werk verrichten. Helaas mogen we geen foto’s maken van de manuscripten, maar wat mooi! De term monnikenwerk krijgt nu een andere betekenis. Terug bij de camper eerst even een bakkie. Ondertussen druk geworden. Een verkeersregelaar heeft het lastig in de zon en iedereen die er wil parkeren. Wij brengen hem even een espresso. De beste man is gewoon overdonderd, maar leuk te zien dat je iemand blij kunt maken met een lekker bakkie. We gaan nog naar Sint Stefano’s een nonnen klooster, ook hier mooie manuscripten en stiekem even een fotootje gemaakt. Agia Triada (holy trinity) houden we bij de buitenkant. We hebben gehoord van een punt waar je de meeste kloosters op één plaatje kunt krijgen. Denk dat het gelukt is. Ook hebben we boven op de grote rotsen gelopen en een selfie gemaakt in dit bijzondere landschap. We lopen nog naar beneden via een pad/ trap naar het Roussanou klooster( Russisch). Als we beneden zijn moet ik toch nog een doek om mijn middel, omdat ik geen rok draag. Niet iedereen wil een lap om die anderen ook om hebben gehad. De dame van de controle heeft er een leuk handeltje bij met doeken uit de Chinese winkel. Prachtige iconen in dit klooster maar alles wordt in de gaten gehouden met camera’s dus we moeten het maar goed onthouden. Het is ondertussen al weer een behoorlijk eind in de middag, en we accepteren dat we nu eenmaal niet alles kunnen zien. Wie weet komen we nog eens weer en dan hebben we nog wat kloosters bewaard. De combinatie van deze bijzondere plek en al dit moois is een ervaring die je niet snel vergeet. 

6 reacties op “Meteora Kloosters”
 1. Ja de Meteora kloosters zijn zeker indrukwekkend om te zien…..dit was echt monnikkenwerk om te bouwen. Het heeft op ons toen ook heel veel indruk gemaakt.
  Prachtige foto’s weer.

 2. It is yndrukwekkend wêr’t jimme allegear binne en wat jimme sjogge.
  Dy bus fan jimme komt rûnom, al liket it my betiden nuodlik oer dy smelle paadsjes mei in djippe bedelte der neist.
  Ek ferbaas ik my oer Pieter, dat moat wol in hiele noflike hûn wêze, ek dêr yn dy hitte!
  Folle plesier noch!

 3. Prachtig! Ben meerdere verhalen van jullie aan het lezen, erg leuk. En mooie foto’s. Groetjes Marijke

Reacties zijn gesloten.