Scooter Bella en Marubi Fotomuseum

Onze buren zijn Belgen met een schitterende gerestaureerde scooter van het merk Bella (Zündapp). Hun zwerfhond uit Roemenië heeft dezelfde naam. Achterop de scooter staat een bierkistje wat is omgetoverd tot luxe zetel voor hondje Bella.  Tineke en Herwig zijn gezellige mensen, met een groot hart voor anderen. Zo ondersteunen ze fysiek en financieel een gezin in Albanië, waar ze nu ook naar onderweg zijn. Heb wat foto’s gemaakt van de combinatie. Na het eten in het restaurant kletsen we nog wat na, onder het genot van raki en cocktail Anita. Dan proef je de raki bijna niet zegt Tineke, nou dat klopt het drinkt heerlijk weg. We wisselen adressen uit, wie weet zien we elkaar nog eens, van harte welkom bij elkaar.

Vandaag naar het fotomuseum Marubi in Shkoder. Hier zijn we eerder geweest in 2015. Bij de laatste serie “Wie is de Mol” in Albanië, zagen we een aflevering waar het fotomuseum een rol vervulde. We wisten niet wat we zagen, zo mooi! Toen wij er eerder waren was het bijna niet te vinden, mensen in de straat kenden het niet, in het museum hingen foto’s met alleen Albanese teksten, en er zat een man in een soort van archiefkamertje te roken. Dus daar moeten we nu wel weer naar toe. Ook fijn weer eens wat anders dan “oude stenen”. We gaan op pad, en het museum zit in de “Voorstraat” van Shkoder. Duidelijk te vinden. Samen met het fotomuseum in Rotterdam is de nieuwe ontwikkeling ingezet. Mooi modern gebouw (Nederlandse architectenburo Casanova + Hernandez heeft dit ontworpen), airco, tijdelijke tentoonstelling in de hal, en een vaste tentoonstelling die de ontwikkeling van Marubi weergeeft. Mooie vormgeving. Pietro Marubi kwam uit Italië in de 2e helft van de 19e eeuw en vestigde zich in Shkoder met zijn foto studio. Marubi de fotograaf was alleengaand, hij “adopteerde” de twee zoons van zijn tuinman.  De oudste zoon stierf jong aan tbc. De tweede zoon Kels erfde zijn studio en zijn achternaam nadat hij uit Triest terugkwam waar hij een opleiding had gevolgd. De studio werd door Kels  en zijn zoon Gegë verder voortgezet. Gege werd voor zijn ontwikkeling zelfs naar Parijs gestuurd en opgeleid door de gebroeders Lumière. In 1970 schonk hij het totale fotoarchief aan de communistische staat. Hij kon het onmogelijk zelf bewaren en beschermen. Onduidelijk is of deze schenking vrijwillig was of gedwongen. De totale collectie bevat bijna een  half miljoen negatieven, zowel glasplaten, celluloid,als fotonegatieven. Super leuk museum om rond te neuzen, ook omdat eigenlijk alles is bewaard van archiefdozen, fotorolletjes verpakkingen, camera’s, en natuurlijk ook heel veel foto’s van verschillende mensen en achtergronden. In een bepaalde periode ontwikkelde Marubi zich ook als een studio met nieuwsfoto’s, hierdoor ontstond er een fotobeeld van Albanië over meer dan een eeuw. Als je in de buurt komt is het een aanrader.

Een reactie op “Scooter Bella en Marubi Fotomuseum”

Reacties zijn gesloten.